Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA so uradno vložile obtožbe proti Huaweiju

ZDA so uradno vložile obtožbe proti Huaweiju
January 29
08:25 2019

Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei je zanikal kakršne koli kršitve, potem ko so ameriški tožilci proti družbi vložili številne kazenske obtožbe. Huawei je hkrati zavrnil kazenske zahtevke proti svoji finančni direktorici Meng Wanžu, ki je bila prejšnji mesec aretirana v Kanadi. Obtožbe proti Huaweiju v ZDA vključujejo bančno goljufije, oviranje izvajanja pravice in krajo tehnologije. Primer bi sicer lahko poslabšal napetosti v odnosih med ZDA in Kitajsko.

V izjavi so pri podjetju zapisali, da so "razočarani, ker so danes izvedeli za obtožbe proti podjetju". Zapisali so, da niso storili "nobene od zatrjevanih kršitev" in da se "ne zavedajo nobenih napak, ki naj bi jih storila gospa Meng".

V izjavi so hkrati navedli, da so bile obtožbe o kraji poslovnih skrivnosti predmet civilne tožbe, v kateri porota ni našla "nobene škode, niti namerno zlonamernega ravnanja".

Kakšne so obtožbe?

Obtožnica, ki je bila objavljena v ponedeljek navaja, da je Huawei zavedel ZDA in globalne banke o svojem odnosu med dvema hčerinskima družbama Huawei Device USA in Skycom Tech, za poslovanje z Iranom.

Predsednik Huaweija opozarja da bi lahko družba odšla iz nekaterih trgov

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je ponovno uvedla vse sankcije proti Iranu, ki so bile odstranjene v skladu z jedrskim dogovorom iz leta 2015 in je pred kratkim uvedla še strožje ukrepe, ki so vplivali na izvoz nafte, ladijski promet in njihove banke.

Drugi primer navaja, da je Huawei ukradel tehnologijo družbe T-Mobile za preizkušanje trajnosti pametnih telefonov, kot tudi za oviranje pravice in goljufije pri nakazovanju denarja.

Pri Huaweiju so dejali, da so spor z T-Mobilom rešili v civilni tožbi vloženi v letu 2014. Tehnologija omenjenega podjetja, znana pod imenom Tappy je pri preizkušanju telefonov posnemala človeške prste. Skupno so sicer ZDA proti podjetju vložile 23 obtožb.

"Te obtožbe razkrivajo domnevno očitno neupoštevanje zakonodaje naše države in standardih globalnih poslovnih praks," je dejal direktor FBI-ja Christopher Wray. Wray je dodal še, da predstavljajo podjetja, kot je Huawei "dvojno grožnjo tako naši gospodarski, kot nacionalni varnosti".

Kakšen je kontekst?

Huawei je eden od največjih ponudnikov telekomunikacijske opreme in storitev na svetu, nedavno pa je prehitel Apple na drugem mestu največjih proizvajalcev pametnih telefonov po obsegu prodaje na svetu in zaostaja samo še za Samsungom.

A sedaj so ZDA in druge zahodne države vse bolj zaskrbljene, da bi lahko kitajska vlada Huaweijevo tehnologijo uporabila za razširitev svojih vohunskih sposobnosti, čeprav družba vztraja, da ni pod vladnim nadzorom.

Aretacija gospe Meng sicer govori o drugi resnici, saj je bil odziv kitajskih oblasti zelo divji. Omenjena uradnica Huaweija je bila na zahtevo ZDA aretirana v kanadskem mestu Vancouver. Kasneje ji je lokalno sodišče odobrilo varščino v višini 10 milijonov kanadskih dolarjev, vseeno pa je vsak dan pod 24 urnim nadzorom in mora na svojem gležnju nositi elektronsko oznako.

Obtožbe prihajajo v času ko se ZDA in Kitajska pripravljata na nove trgovinske pogovore na najvišji ravni, ki bodo ta teden potekali v Washingtonu.

Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross je dejal, da so obtožbe proti Huaweiju "popolnoma ločene" od trenutnih trgovinskih pogajanj s Kitajsko.

Kljub temu se obtožnica osredotoča na domnevno krajo ameriške tehnologije, ki je ena od glavnih točk v trgovinskih pogajanjih.

Administracija predsednika Trumpa je uvedla uvozne dajatve za kitajsko blago v višini 250 milijard dolarjev, na kar se je Peking odzval s sprejemom svojih uvoznih dajatev. Obe državi sta se prejšnji mesec dogovorili, da začasno ustavita sprejem novih uvoznih dajatev za obdobje 90 dni, kar bi omogočilo pogajanja med državama.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce