Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA so uvedle dodatne carine na nekatere nemške in francoske izdelke

ZDA so uvedle dodatne carine na nekatere nemške in francoske izdelke
December 31
07:28 2020

ZDA bodo v okvirju dolgotrajnega trgovinskega spora uvedle nove uvozne dajatve za nekatere francoske in nemške izdelke. V sredo je bilo tako objavljeno, da bodo uvedli carine na dele za proizvodnjo letal, ocarinili pa bodo tudi nekatera vina, konjak in druge žgane pijače iz grozdja.

Ti izdelki bodo dodani na seznam izdelkov, ki so že obdavčeni od leta 2019 dalje, je sporočil ameriški trgovinski predstavnik. EU in ZDA sta sicer v sporu zaradi podeljevanja subvencij proizvajalcema letal Airbus in Boeing.

Sprejete obdavčitve so posledica 16-letnega spopada zaradi državnih podpor ameriškemu proizvajalcu letal Boeing in evropskemu tekmecu Airbus.

Letala Boeing 737 MAX so ponovno stopila v operativno rabo

Najnovejši povračilni ukrepi, ki so jih uvedle ZDA so bili sprejeti za, "dele za izdelavo letal iz Francije in Nemčije, nekatera peneča vina iz Francije in Nemčije ter nekatere konjake in druga žganja iz grozdja iz Francije in Nemčije".

Leta 2019 je Svetovna trgovinska organizacija dejala, da so ZDA upravičene do povračilnih carin na izdelke iz EU v višini 7,5 milijarde dolarjev, zaradi državnih subvencij, ki jih je prejel Airbus, zaradi česar so ZDA določile carina na izdelke, kot so nekateri viskiji, vina in siri.

Letos je Svetovna trgovinska organizacijo tudi EU dovolila sprejem dodatnih carin na ameriške izdelke.

V zadnjih mesecih sta obe strani sprejeli ukrepe, ki naj bi popravili kršitve pravil prejema subvencij pri izdelavi letal, vendar je bil pri dogovoru za rešitev problema dosežen le majhen napredek.

Ta teden so se napetosti med blokoma še dodatno stopnjevale, saj sta EU in Kitajska podpisali težko pričakovano investicijsko pogodbo, katere domnevni cilj naj bi bil odprtje novih donosnih poslovnih priložnosti.

ZDA in Kitajska sta sicer že vse od leta 2018 v trgovinski vojni, ki se je zaostrila pod predsedovanjem ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles