Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA v decembru z rekordnim proračunskim primanjkljajem

ZDA v decembru z rekordnim proračunskim primanjkljajem
January 14
07:27 2021

Ameriška vlada je decembra dosegla rekorden proračunski primanjkljaj v višini 144 milijard dolarjev, kar je posledica precej višjih izdatkov za spodbude zaradi pandemije kitajskega virusa in nadomestil za brezposelnost, medtem, ko so se tudi prihodki nekoliko povišali, so v sredo sporočili iz ministrstva za finance.

Primanjkljaj je sicer v ostrem nasprotju z enakim obdobjem v letu 2019, ko je primanjkljaj pred izbruhom kitajske kuge dosegal zgolj 13 milijard dolarjev.

Ameriško gospodarstvo je decembra izgubilo delovna mesta

Prejemki so se na letni ravni povišali za 3 odstotke na 346 milijard dolarjev, medtem ko so se odhodki povečali za kar 40 odstotkov, na 490 milijard dolarjev.

Decembra so ostali zadržani prejemki od davka na dohodek nespremenjeni, medtem ko je ministrstvo zaznalo povečanje neodtegljivega davka od dohodka in plačil davka od dohodka pravnih oseb ob koncu leta.

Skupni ameriški proračunski primanjkljaj v prvih treh mesecih fiskalnega leta 2021, ki se je začelo 1.oktobra je dosegel 573 milijard dolarjev, medtem ko je v enakem obdobju pred letom dni znašal 357 milijard dolarjev.

Prejemki v prvih treh mesecih proračunskega leta so z 803 milijardami dolarjev večinoma ostali na enaki ravni kot lani, medtem ko so se je obseg odhodkov povečal za 18 odstotkov na 1,376 bilijona dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles