Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Elon Musk obrnil ploščo glede Bitcoina Bitcoin je presegel ceno 30.000 dolarjev, saj je vodja Tesle, Elon Musk dejal, da ga bo družba "najverjetneje" spet začela sprejemati kot legitimen način plačila. Izdelovalec električnih avtomobilov je maja...
  • EU načrtuje povečanje sledljivosti transakcij s kriptovalutami Predlagane spremembe zakonodaje EU bi prisilila podjetja, ki poslujejo z Bitcoini ali drugimi kriptovalutami, da začnejo zbirati podatke o prejemniku in pošiljatelju valut. Predlogi bi povečali sledljivost kripto-premoženja, so sporočili...
  • Indeks Dow Jones z največjim upadom vrednosti v letošnjem letu Delniški trgi so danes ponovno izgubili na vrednosti, kar je posledica strahu, da bo vse večje število ponovnih okužb z kitajsko kugo oviralo svetovno gospodarsko okrevanje. Glavni japonski borzni indeks...
  • Trgi krepko navzdol, se obeta popravek? Azijske delnice so v ponedeljek dosegle najnižje nivoje v zadnjem tednu, medtem ko so sredstva varnega zavetja, vključno z japonskim jenom in zlatom pridobila na vrednosti sredi zaskrbljenosti zaradi naraščajoče...
  • Vlagatelji unovčujejo dobičke, trgi v rdečem Azijske delnice so v petek izgubile na vrednosti, saj so kljub rekordnemu dobičku tajvanskega velikana izdelave čipov TSMC, druga tehnološka podjetja razočarala in zmanjšala širši apetit po tveganih naložbah, medtem...

ZDA v drugem četrtletju z najhujšim upadom gospodarstva v zadnjih desetletjih

ZDA v drugem četrtletju z najhujšim upadom gospodarstva v zadnjih desetletjih
July 31
06:29 2020

Ameriško gospodarstvo se je med aprilom in junijem zmanjšalo za 32,9 odstotka, saj je ravno v tem času državo najbolj prizadela pandemija kitajskega korona virusa, ukrepi za preprečevanje širjenja pandemije pa so ustavili poslovanje večine podjetij in oseb v državi.

Gre za najglobji padec obsega gospodarstva odkar je začela država v letu 1947 beležiti te podatke, ki je od dosedanjega rekorda v letu 1958 pri 10 odstotkih, več kot trikrat globji.

Največ je k padcu obsega gospodarstva prispevalo zmanjšanje porabe za storitve, kot je zdravstvo. Ekonomisti so sicer visok padec pričakovali in napovedujejo okrevanje v tretjem četrtletju. A ker je medtem prišlo do visoke rasti primerov okužbe v ZDA in na nekaterih območjih ponovno uvajajo omejitve aktivnosti, oživitev kaže znamenja zastoja.

Prejšnji teden je nove zahtevke za primer brezposelnosti vložilo več kot 1,4 milijona ljudi, kar je nekaj več kot prejšnji teden in pomeni že drugo tedensko rast zapored. Drugi podatki pa so pokazali na zmanjšanje porabe in upadanje zaupanja v juliju.

Izgube delovnih mest

Vodja Ameriške centralne banke, Jerome Powell je v sredo opozoril na ponovno upočasnitev in upad rasti opisal kot "najhujši v naših življenjih". Hkrati je pozval k nadaljnji vladni porabi za pomoč ameriškim gospodinjstvom in podjetjem , da se spopadejo s krizo.

Samsung v drugem četrtletju z visoko rastjo dobička

Ta poziv je v četrtek odmeval tudi med vodilnimi poslovneži, saj so številke prikazale obseg gospodarske krize s katero se sooča država.

"Osupljive novice o zgodovinskem upadu bruto domačega proizvoda v drugem četrtletju, bi nas morale šokirati," je dejal Neil Bradley, glavni direktor ameriške gospodarske zbornice, ki lobira za podjetja. "Te nore novice bi morale kongres prisiliti, da se hitro odzove."

Mednarodni denarni sklad je sicer za letošnje leto napovedal, da se bo svetovno gospodarstvo v letošnjem letu skrčilo za 4,9 odstotka. V četrtek je tako Nemčija poročala o rekordnem 10,1 odstotnem skrčenju gospodarstva, hkrati pa je o dvomestnem krčenju gospodarstva poročala tudi Mehika.

V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je ameriško gospodarstvo v drugem četrtletju skrčilo za 9,5 odstotka. Izvoz in uvoz sta bila več kot 20 odstotkov nižja kot pred letom dni, potrošniška poraba, pa se je na medletni ravni znižala za 10,7 odstotka.

V ZDA je bilo od februarja dalje izgubljenih skoraj 15 milijonov delovnih mest in to kljub temu, da je v maju in juniju prišlo do ogromne rasti zaposlovanja. Po ameriškem popisu je več kot polovica Američanov živela v gospodinjstvih, ki so zaradi pandemije doživela znižanje dohodkov.

Ekonomisti so medtem opozorili, da bodo ZDA potrebovale leta, predenj si bodo opomogle od pandemije kitajskega virusa.

"Tudi ko je gospodarstvo v maju in juniju beležilo hiter odboj, je šok v povezavi z kitajskim virusom v četrtletju povzročil toliko škode, da je bil neto rezultat za drugo četrtletje katastrofa," je zapisal Josh Bivens, direktor raziskav pri inštitutu za ekonomsko politiko.

Ameriški kongres medtem razpravlja o še enem paketu gospodarske pomoči, vendar se zdi malo verjetno, da bo dogovor dosežen predenj se bo ta teden iztekel nujni dodatek v višini 600 dolarjev za nadomestilo v primeru brezposelnosti, kar bi lahko ogrozilo nadaljnje gospodarsko okrevanje.

"Dejstvo, da se je število začetnih zahtevkov za primer brezposelnosti zvišalo že drugi teden zapored je zaskrbljujoče in poudarja, da je ogroženo okrevanje obesga porabe," je dejal Madvani Bokil iz družbe Moody's Investors Service.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles