Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA so v juniju ustvarile rekordno število novih delovnih mest

ZDA so v juniju ustvarile rekordno število novih delovnih mest
July 03
05:48 2020

Ameriško gospodarstvo je v juniju ustvarilo rekordno število novih delovnih mest, saj so podjetja po upadu smrtnih primerov kitajskega koronavirusa ponovno začele zaposlovati več osebja. Število novih delovnih mest se je povečalo za kar 4,8 milijona, kar je največ odkar je ministratvo za delo začelo od leta 1939 naprej zbirati te podatke. K rasti je najbolj pripomoglo ponovno odprtje tovarn in restavracij.

Izjemna rast sledi oživitvi v maju, ko je bilo ustvarjenih 2,5 milijona novih delovnih mest, hkrati pa so podatki pokazali tudi na pomemben skok v potrošniški porabi.

Junijska rast je bila hkrati veliko višja od treh milijon delovneih mest, kolikor so ekonomisti napovedovali, da jih bo v prejšnjem mesecu ustrvarjenih. Vseeno so ločeni podatki pokazali ministrstva za delo pokazali, da se je v tednu, ki se je končal 27.junija število začetnih zahtevkov za primer brezposelnosti znižalo le malo, na še vedno zelo visokih 1,43 milijona oseb.

Tesla je po tržni kapitalizacija postala najvrednejši izdelovalec avtomobilov na svetu

Podjetja, vključno s državami v katerih živi veliko ljudi, kot so Kalifornija, Teksas in Florida zaradi svežih izbruhov kitajskega virusa načrtujejo preložitev oziroma zmanjšanje ponovnega odpiranja poslovanja, kar bi lahko omejilo ponovno zaposlovanje.

V tem tednu je predsednik Ameriške centralne banke Jerome Powell priznal obuditev aktivnosti, pri čemer je dejal, da je gospodarstvo "vstopilo v pomembno novo fazo". Vseeno je opozoril, da bo nadaljnja rast odvisna od "našega uspeha pri zatiranju kitajskega virusa".

"Nemirno" okrevanje

Pri ameriškem ministratvu za delo so povedali, da so hkrati sporočili, da je bilo v prostočasnem sektorju ustvarjenih 2 milijona delovnih mest, v maloprodaji pa 740,000. Tudi ponovno nadaljevanje rutinskih zdravniških pregledov je pomagalo, saj se je v zdravstvu število zaposlenih povečalo za 580,000. Ponovno odpiranje tovarn je pomenilo, da se je obujevanje zaposlovanja v proizvodnji nadaljevalo, pri čemer se je število zaposlenih povečalo za 356,000 od katerih je bilo 195,000 delovnih mest ustvarjeno v avtomobilski industriji.

Visoka rast zaposlovanja v zadnjih dveh mesecih je posledica vladnega programa za zaščito plač, ki daje podjetjem posojila, ki jih je mogoče delno oprostiti, če denar uporabijo za plače delavcev.

Ekonomist pri družbi Capital Economics Michael Pearce je izrazil pričakovanje, da bo "okrevanje od tu naprej precej bolj nemirno, rast zaposlovanja pa v povprečju precej počasnejše".

Glede na poročanje tiskovne agencije Reuters naj bi analitiki pri banki Goldman Sachs ocenili, da so ameriške zvezne države v katerih živi polovica prevbivalcev ZDA začasno ustavile ali delno razveljavile svoje načrte o ponovnem odprtju poslovanja, pri čemer gre največkrat za omejitve pri poslovanju barov, restavracij in velikosti shodov.

Kljub previdnosti analitikov so delnice na Wall Streetu pridobile na vrednosti, pri čemer je tehnološki indeks Nasdaq pridobil več kot odstotek vrednosti in pri nivoju 10268,7 točke, dosegel novo rekordno vrednost.

Ameriški predsednik Donald Trump je števile o ustvarjenih delovnih mestih označil za spektakularne, hkrati pa je dejal, da gre za dokaz ponovnega vračanja gospodarstva.

"Gre za zgodovinske številke v času, ko je veilko ljudi venelo, a mi nismo bili eni od teh," je dejal Trump.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce