Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA v maju z rekordno rastjo maloprodaje

ZDA v maju z rekordno rastjo maloprodaje
June 17
05:45 2020

Ameriški potrošniki so se maja množično vrnili k nakupom, kar je pomagalo doseči rekordno 17,7 odstotno mesečno rast maloprodaje, potem ko so karantenski ukrepi v marcu in aprilu sprožili uničujoče upade porabe.

Vrnitev potrošnikov sicer ni v celoti nadoknadila izgub, saj se je poraba na medletni ravni še vedno znižala za 6 odstotkov. Hkrati so nekateri sektorji, ko so trgovine z oblačili zabeležili še precej višje upadanje prodaje.

Kljub temu je visoka rast porabe povečala upanje, da bo gospodarsko okrevanje hitrejše od predvidevanj. Prejšnji mesec so tudi ameriški delodajalci dodali presenetljivih 2,5 milijona novih delovnih mest, medtem ko se je stopnja brezposelnosti znižala na 13,3 odstotka.

Ameriška maloprodaja je v maju verjetno doživela največji porast v zgodovini

Pri družbi Capital Economics sedaj pričakujejo, da se bo ameriško gospodarstvo v drugem četrtletju skrčilo po 30 odstotni letni stopnji, medtem ko je prejšnja napoved predvidevala več kot 40 odstotno krčenje.

Vseeno ekonomist Andrew Hunter opozarja: "Še vedno obstaja velika negotovost glede tega ali se bo poraba v naslednjih mesecih še naprej obnavljala s tem tempom, zlasti glede na novejši porast primerov koronavirusa v številnih zveznih državah."

Cene delnic v ZDA se se zaradi boljših podatkov od pričakovanj dvignile, pri čemer so glavni borzni indeksi pridobili več kot 2 odstotka vrednosti.

Največ so pri povečani porabi pridobila spletna podjetja, ki so na medletni ravni zabeležila 30 odstotno rast prodaje. Trgovine z gradbenim materialom in pripomočki za vrt pa so zabeležile 16,4 odstotno rast prodaje.

Na drugi strani je ostala prodaja v trgovinah z oblačili več kot 60 odstotkov nižja, poraba v barih in restavracijah pa je upadla za skoraj 40 odstotkov.

Predsednik Ameriške centralne banke Jerome Powell je v torek pred Kongresom dejal, da obstajajo znaki izboljšanja, a opozoril da "ostaja velika negotovost glede trajanja in moči okrevanja."

"Večina te gospodarske negotovosti izvira iz nejasnosti glede poti bolezni in učinkov ukrepanja za njeno preprečevanje," je dejal. "Dokler javnost ne bo prepričana, da je bolezen zajezena, je popolno okrevanje malo verjetno."

Powell je hkrati dejal, da se "veliko število" od več kot 20 milijonov ljudi, ki so izgubili službo v zadnjih treh mesecih kmalu še ne bo vrnilo vrnilo na delo, zlasti v sektorjih, kot so prehrambeni in potovalni, ki jih je pandemija kitajskega virusa najbolj prizadela. Nekatera od teh delovnih mest pa se ne bodo nikoli vrnila je še dodal.

V torek je hotelska skupina Hilton sporočila, da bodo po svetu odpustili 2100 zaposlenih, kar so označili kot ukrep potreben za zaščito podjetja. Podjetje je hkrati podaljšalo prej napovedane dopuste, skrajšalo število delovnih ur in znižalo plače vodstvenim delavcem za dodatne tri mesece.

"Nikoli v 101-letni zgodovini Hiltona se naša industrija ni soočila s svetovno krizo, ki je potovanja po svetu praktično zaustavila," je dejal izvršni direktor družbe Christopher Nassetta.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce