Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA v marcu z 215,000 novo ustravjenimi delovnimi mesti

ZDA v marcu z 215,000 novo ustravjenimi delovnimi mesti
April 04
08:53 2016

Ameriško gospodarstvo je v marcu ustvarilo 215,000 novih delovnih mest, kar je nekaj manj od 242,000 delovnih mestih ustvarjenih v februarju. Stopnja brezposelnosti se je iz 4,9 odstotkov, kar je bilo najmanj v zadnjih osmih letih, povzpela na 5 odstotkov.

Iz ministrstva za delo so sporočili, da vse več Američanov dobi službo, kar nakazuje na znamenja zaupanja v ameriškem gospodarstvu. Povečanje bi lahko previdni Ameriški centralni banki letos omogočilo postopen dvig obrestnih mer.

ZDA še naprej ustvarjajo delovna mesta, kljub globalni gospodarski upočasnitvi in nizkih cenah nafte, ki so prizadele njen energetski sektor. Največ novo zaposlenih je bilo v storitvenem sektorju, predvsem v prodaji na drobno, zdravstvu, šolstvu, prostočasnih aktivnostih in hotelirstvu. Dosti zaposlovanja je bilo tudi v javnem sektorju in gradbeništvu.

Janet Yellen: FED mora pri dvigu obrestnim mer nadaljevati z previdno politiko

Številki o brezposelnosti za januar in februar sta bili nekoliko popravljeni navzdol in sta tako pokazali na 1000 manj ustvarjenih delovnih mest od prvotnih poročil.

Šibka rast

Glavni ekonomist pri družbi Markit, Chris Williamson je dejal, da izgledajo sicer številke o novo ustvarjenih delovnih mestih v prejšnjemu mesecu dobro, a da dvig obrestnih mer iz strani FED-a, trenutno ne bi bila pametna poteza.

"Še en dober mesec zaposlovanja v ZDA bo nekatere v FED-u spodbudil pri ponovnih zahtevah k dvigu obrestnih mer, a znamenja slabitve gospodarske rasti pomenijo, da bodo oblikovalci politik zelo verjetno ostali previdni in se vzdržali novih dvigov, dokler ameriško in svetovno gospodarstvo ne bo pokazalo večjega zagona," je dejal. "Kljub temu, da podatki trga dela kar kličejo po dvigu, pa znaki zaskrbljujoče šibkosti v dinamiki gospodarske rasti doma in na tujem svarijo pred nadaljnjim zaostrovanju monetarne politike iz strani FED-a."

Glavni ekonomist pri National Association of Federal Credit Unions, Curtis Long je dejal, da so podatki o zaposlenosti sicer dobri a, da vsem področjem gospodarstva ne gre tako dobro. "Priča smo slabostim v nekaterih področjih gospodarstva, kot je naftni sektor. Slab mesec pa je imela tudi proizvodna dejavnost," je dejal. "Motor ne deluje dobro na vseh cilindrih. Rast je sicer dovolj dobra, da podpira trg dela. Vse bližje smo tudi polni zaposlenosti, zato bi lahko v drugi polovici leta doživeli nekaj upočasnjevanja."

Finančni trgi so tako že skoraj izključili možnost dviga obrestnih mer na naslednjem zasedanju FED-a, ki bo potekalo v juniju. Anketa družbe CME FedWatch je namreč pokazala, da obstaja za dvig v novembru 47 odstotkov možnosti, medtem ko naj bi bila verjetnost dviga v decembru 57 odstotna.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce