Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

ZDA v tretjem četrtletju z močnim upadom gospodarske rasti

ZDA v tretjem četrtletju z močnim upadom gospodarske rasti
October 29
05:53 2021

Ameriška gospodarska rast se je v tretjem četrtletju močno upočasnila, saj je bila potrošnja mnogo nižja zaradi težav v dostavni verigi in ponovne porasti okužb z kitajsko kugo iz laboratorija v Wuhanu. Gospodarstvo se je tako v treh mesecih do konca septembra na letni ravni povečalo zgolj po 2-odstotni letni stopnji, kar je bilo mnogo manj od 6,7 odstotka v četrtletju pred tem.

Do padca rasti je prišlo predvsem zaradi nesposobne socialistične vlade, ki ni uspela urediti težav z dobavnimi verigami in naraščajočo inflacijo, pri čemer so v določenih delih države uvedli nesmiselne omejitve zaradi kitajske kuge, ki so škodovali gospodarstvu. Na neletni ravni je sicer rast dosegla zgolj 0,5 odstotka.

Med tretjim četrtletjem naj bi "ponovni porast primerov okužb z kitajsko kugo povzročil nove omejitve in zamude pri ponovnem odpiranju obratov v nekaterih delih države", so sporočili iz ministrstva za trgovino.

Japonska bo letos skoraj brez rasti

Pri tem so dodali, da so se posojila izdana pred pandemijo, nepovratna sredstva državnim in lokalnim vladam ter socialni prejemki gospodinjstev v obdobju zmanjševali.

Med drugim se je v četrtletju za 26 odstotkov znižala prodaja visokokakovostnih industrijskih izdelkov. Zlasti močno je padla prodaja novih avtomobilov, saj so se cene sredi pomanjkanja polprevodnikov močno povišale.

Istočasno se je rast v ameriškem storitvenem sektorju upočasnila na 7,9 odstotka, saj so potrošniki manj porabili za obiske restavracij in bivanje v hotelih.

Ameriško gospodarstvo se je v letu 2020 zmanjšalo, saj jo je, kot preostali svet prizadela pandemija kitajske kuge, a je nato v času Trumpove administracije že začelo okrevati. Pod trenutno socialistično vlado se je okrevanje ohladilo, kar je posledica neučinkovitega vladanja in podpiranja nedela.

Ameriško gospodarstvo je tako v septembru ustvarilo zgolj 194,000 novih delovnih mest, kar je bilo veliko manj od pričakovanj analitikov. Le ti so pričakovali, da bo rast dosegla znašala okrog 500,000 delovnih mest. Še ena slaba novica je kar 5,4 odstotna stopnja inflacije v prejšnjem mesecu, pri čemer se svetovne dobavne verige soočajo z težavami pri zadovoljitvi naraščajočega povpraševanja potrošnikov.

'Tveganje se je povečalo'

Pri Ameriški centralni banki so dolgo ponavljali mantro, da so visoke cene prehodne narave in da ne nameravajo takoj dvigniti obrestnih mer, da bi preprečili nadaljnjo rast inflacije. Vseeno se sedaj pričakuje, da bodo pozneje letos začeli zmanjševati obseg izjemno velikih spodbud za gospodarstvo, pri čemer pa se nekateri bojijo, da bi bilo to morda prezgodaj.

Richard Flynn iz družbe Charles Schwab UK je dejal: "Današnji razočarajoči podatki o BDP-ju bodo povečali zaskrbljenost vlagateljev glede moči ameriškega gospodarstva. Tveganje se je nedvomno povečalo, saj se zdaj pojavlja več vprašanj - tudi o fiskalni in monetarni politiki - kot je na voljo odgovorov."

Na drugi strani je Willem Sels iz banke HSBC prepričan, da bo upočasnitev začasne narave.

"Medtem ko podjetja obnavljajo svoje zelo nizke zaloge, bi moralo okrevanje ostati močno, aktivnost pa bi se morala sčasoma okrepiti," je dejal.

"Prav tako menimo, da se bo poraba okrepila, ko bodo potrošniki postali bolj samozavestni, še posebej, ker je številnim gospodinjstvom med pandemijo uspelo prihraniti več in bodo morda pred božičnimi prazniki želeli več porabiti."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles