Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA z najnižjo brezposelnostjo v zadnjih 18 letih

ZDA z najnižjo brezposelnostjo v zadnjih 18 letih
June 04
06:21 2018

Rast delovnih mest v ZDA je bila v maju višja od pričakovanj, saj so delodajalci ustvarili kar 223,000 novih delovnih mest. Hkrati se je stopnja brezposelnosti znižala na 3,8 odstotka, kar predstavlja najnižji nivo po letu 2000.

Povprečna urna plača delavcev v zasebnem sektorju se je na medletni ravni povečala za 2,7 odstotka, medtem ko se je v aprilu za 2,6 odstotka. Ankete med ekonomisti so sicer za maj napovedovale rast v višini približno 188,000 delovnih mest.

Evropa se pripravlja na začetek veljave ameriških uvoznih dajatev na jeklo in aluminij

Analitiki so dejali, da so pozitivni podatki o delovnih mestih spodbudili pričakovanja, da se bo Ameriška centralna banka (FED), na svoji naslednji seji, ki bo potekala kasneje tega meseca, odločila za zvišanje obrestnih mer.

Stopnja brezposelnosti v državi sicer ni bila tako nizka že vse od aprila leta 2000 in je že izpolnila napovedi FED-a, ki so pričakovale takšno številko ob koncu leta.

Močne številke

Pozitivne številke poročila dodatno kažejo na zelo zdrave gospodarske kazalce v državi. Vsi glavni sektorji ameriškega gospodarstva so prejšnji mesec dodali delovna mesta. V gradbeništvu je bilo ustvarjenih 25,000 delovnih mest, medtem ko jih je bilo mesec pred tem ustvarjenih 21,000.

Proizvodni sektor je v preteklem mesecu dodala novih 18,000 delovnih mest, medtem ko jih je v aprilu 25,000.

Hkrati so revidirani podatki za marec in april pokazali, da je gospodarstvo ustvarilo 15,000 več delovnih mest od prejšnjih ocen. Ekonomisti so sicer za počasnejšo rast zaposlovanja v teh dveh mesecih okrivili slabe vremenske razmere.

Celo najširše merilo brezposelnosti, ki vključuje zaposlene s krajšim delovnim časom in delavce izven delovne sile, se giblje blizu najnižjih nivojev od leta 2001.

Čeprav rast plač ni bila tako močna, kot bi bilo pričakovati od vse ožjega trga delovne sile, so gospodarstveniki mnenja, da se bo rast plač v prihodnjih mesecih pospešila.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce