Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA z najnižjo brezposelnostjo v zadnjih 50 letih

ZDA z najnižjo brezposelnostjo v zadnjih 50 letih
October 07
06:37 2019

Stopnja brezposelnosti v ZDA se je znižala na najnižje nivoje v zadnjih 50 letih, kar je zmanjšalo skrbi glede domnevne recesije po zadnjih nekoliko šibkejših gospodarskih podatkih. Številke ministrstva za delo so tako pokazale, da se je stopnja brezposelnosti v septembru iz 3,7 odstotka znižala na 3,5 odstotka, gospodarstvo pa je prejšnji mesec ustvarilo 136,000 novih delovnih mest.

Poleg tega so navzgor popravili podatke za avgust, saj je bilo namesto predhodno poročanih 130,000 ustvarjenih kar 168,000 novih delovnih mest. Na drugi strani je ostala rast plač na enakih nivojih, nekoliko pa je upadlo število delovnih mest v proizvodnji.

Poročilo sledi septembrskemu upadu proizvodnje dejavnosti in upočasnitvi rasti storitvene industrije zaradi česar je prišlo do bojazni, da 15 mesečna trgovinska vojna s Kitajsko kaže zobe tudi v ameriškim gospodarstvu, ki je bilo v zadnjem času ena od redkih svetlih točk v svetu, kjer so številne druge države doživljale izrazito upočasnitev gospodarske dejavnosti.

ZDA nameravajo po zmagi v sporu glede Airbusa uvesti uvozne dajatve na izdelke iz EU

Trgovinski spor med ZDA in Kitajsko naj bi po mnenju analitikov prizadel poslovno zaupanje, vplival na naložbe in proizvodnjo. Tako so nekateri prepričani, da bi morala ameriška centralna banka kljub dobri rasti zaposlenosti in močnemu padcu stopnje brezposelnosti v letošnjem letu še vsaj enkrat znižati stopnjo obrestnih mer.

Centralna banka se je v juliju prvič po letu 2008 odločila za znižanje obrestnih mer, za dodaten rez pa se je odločila še v prejšnjem mesecu. S temi ukrepi poizkuša banka ohraniti najdaljši gospodarski razmah v zgodovini ZDA, ki zdaj traja že enajsto leto.

Rast zaposlovanja je bila v septembru nekoliko pod letošnjim povprečjem, ki dosega 161,000 delovnih mest, a je bila še vedno nad nivojem približno 100,000 delovnih mest, kolikor jih je vsak mesec potrebnih za sledenje rasti delovno sposobnega prebivalstva ocenjujejo ekonomisti.

V proizvodnji naj bi bilo v prejšnjem mesecu izgubljeni 2000 delovnih mest, kar je prvi padec po marcu, medtem ko je bilo v avgustu na novo zaposlenih 2000 delavcev. Ta sektor je sicer občutil veliko večino težav povezanih z trgovinskimi vojnami.

Washington je ta teden po zmagi pred Svetovno trgovinsko organizacijo zaradi nedovoljenih subvencij Airbusu iz strani Evropskih držav, napovedal uveljavitev uvoznih tarif na letala, ostale letalske proizvode in kmetijske izdelke v višini 7,5 milijarde dolarjev.

Kaj skrbi trge?

Vrednost delnic je prejšnji teden prizadel niz slabših gospodarskih raziskav. Medtem ko je bil proizvodni sektor šibka točka ameriškega gospodarstva, pa je storitveni sektor posloval precej bolje.

"Imamo dvojnost, proizvodni sektor kaže šibkost, storitveni sektor pa je precej odporen," je dejal ekonomist Neil Shearing iz družbe Capital Economics.

Strateg pri Deutsche bank, Jim Read je dejal, da so ZDA "svetla točka v precej turobnem" zahodnem svetu, saj raste z 2 do 2,5 odstotno letno stopnjo, medtem ko je rast v Evropi upadla proti 0,5 oziroma celo 0 odstotkom.

Gre samo za težavo ZDA?

Neil Shearing pove, da je proizvodni sektor šibak po vsem svetu. "Dejstvo je, da so podatki o proizvodni tako v ZDA kot po svetu od maja naprej precej slabi".

A zdaj so gospodarstva precej manj odvisna od proizvodnje, kot so bila v preteklosti. V ZDA predstavlja tako proizvodnja samo 12 odstotkov gospodarstva. "Običajno mislimo, da gre pri gospodarstvu za izdelovanje stvari, dejansko pa je v moderni dobi več poudarka na storitvah - zdravstvo, trgovina, prosti čas," je dejal.

Zakaj je ameriško gospodarstvo pomembno?

Kljub rasti Kitajske je gospodarstvo ZDA še vedno največje na svetu, zato v primeru upočasnitve močno vpliva tudi na celoten preostali svet. Skoraj nemogoče je imeti recesijo v ZDA, ne da bi pri tem trpel tudi preostali svet.

Hkrati ne gre samo za velikost. "Gre za zadnje zavetje potrošnikov," pove Shearing in opisuje trgovinski primanjkljaj, nad katerim se je pritožil ameriški predsednik Donald Trump. "Trgovinski primanjkljaj vam poved, da ZDA porabijo več, kakor proizvedejo, če se potrošnja upočasni pride do posledic".

Kaj to pomeni za ameriške obrestne mere?

Predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell je pod pritiskom predsednika Trumpa, da zniža stopnje obrestnih mer. Prejšnji mesec se je tako banka drugič odločila za znižanje obrestnih mer, saj so ključno obrestno mero znižali na razpon med 1,75 in 2 odstotkoma. Trgi poleg tega v letošnjem letu pričakujejo še eno znižanje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce