Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA z najnižjo stopnjo brezposelnosti v zadnjih skoraj 50 letih

ZDA z najnižjo stopnjo brezposelnosti v zadnjih skoraj 50 letih
May 06
06:22 2019

Stopnja brezposelnosti v ZDA se je v aprilu po uradnih podatkih znižala na najnižjo raven v zadnjih 49 letih. Stopnja brezposelnosti se je tako iz 3,8 odstotka znižala na zgolj 3,6 odstotka, kar predstavlja najnižji nivo po decembru leta 1969.

Podatki so hkrati pokazali, da je največje gospodarstvo sveta v zadnjem mesecu ustvarilo kar 263,000 novih delovnih mest, kar je bilo precej nad pričakovanji analitikov. Na drugi strani se je povprečna rast plač na letni ravni okrepila na 3,2 odstotka.

Analitiki so dejali, da številke kažejo na nadaljevanje zdrave rasti gospodarstva, ki pa ne raste tako hitro, da bi morala Ameriška centralna banka ukrepati z spreminjanjem nivojev obrestnih mer.

Alphabet z nižjimi prihodki in dobički od pričakovanj, delnice strmo navzdol

V aprilu so v skoraj vseh gospodarskih sektorjih zabeležili povečano zaposlovanje.

Strokovne in poslovne storitve - dodanih 76.000 novih delovnih mest
Gradbeništvo - dodanih 33.000
Zdravstvo - dodanih 27.000
Socialna pomoč - dodanih 26.000
Finančne dejavnosti - dodanih 12.000

Na drugi strani se število neprostovoljnih delavcev z skrajšanim delovnim časom skoraj ni spremenilo. Število ljudi, ki so delali za krajši delovni čas, ker so jim delavnike skrajšali delodajalci ali niso uspeli najti zaposlitve za polni delovnik je ostalo pri 4,7 milijona nespremenjeno.

Glavni ekonomist pri družbi Pantheon Macroeconomics, Ian Shepherdson je dejal, da je poročilo "močno", vseeno pa po njegovem mnenju, takšen tempo rasti zaposlovanja ni vzdržen. "Na drugi strani se lahko pričakuje nadaljnje zniževanje stopnje brezposelnosti , kar pomeni več moči za iskane delavce in hitrejšo rast plač."

Dodal je, da čeprav ne pričakuje neposrednih posledic za monetarno politiko, pa bi bilo mogoče pričakovati, da bodo podobni podatki v prihodnosti "sprožili nekaj premisleka o politiki pri FED-u".

"Dober položaj"

Glavna direktorica za naložbe pri družbi Close Brothers Asset Management, Nancy Curtin je dejala: "Stopnja brezposelnosti je na najnižji stopnji v več desetletjih, trgovinski pogovori s Kitajsko dobro napredujejo in kitajski spodbujevalni ukrepi so v teku, kar bi moralo spodbuditi globalno povpraševanje. Vse to bi moralo ameriškemu gospodarstvu pomagati k še dodatnemu zagonu rasti."

Kljub visoki rasti zaposlovanja ostaja ameriška inflacija še vedno pod ciljem centralne banke, ki znaša 2 odstotka na letni ravni.

"Poslovna poraba se namesto naložb v delovno silo ukvarja s digitalnim preoblikovanjem, kar ima deflacijski učinek," je dejala Curtinova. "Trenutno ostaja pomen tega dejavnika za širitev nejasen, a dokler bo vodstvo centralne banke ostalo pragmatično in fleksibilno glede svojih politik, je ameriško gospodarstvo za drugo polovico letošnjega leta v dobrem položaju."

FED je v letošnjem letu sporočila, da do konca leta 2019 ne bo spreminjala obrestnih mer. Prejšnji teden so tako na sestanku banke odločili, da bodo stopnjo stroškov zadolževanja ohranili nespremenjeno pri razponu med 2,25 in 2,5 odstotka.

Dan pred tem je sicer ameriški predsednik Donald Trump dejal, da bi morala banka obrestne mere znižati na 1 odstotke, kar bi ameriškemu gospodarstvu pomagalo, da bi "raslo kot raketa".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce