Finančni trgi

Prispevki

ZDA so začele preiskavo proti kitajski tehnološki družbi Huawei

ZDA so začele preiskavo proti kitajski tehnološki družbi Huawei
January 17
07:59 2019

Po poročilih naj bi ZDA kitajsko družbo Huawei preiskovala zaradi kraje poslovnih skrivnosti njihovih ameriških poslovnih partnerjev, kar je najnovejši razvoj dogodkov v zvezi z to tehnološko družbo in ZDA. Preiskava prihaja v času, ko je Trumpova administracija pritisnila na Kitajsko naj ukrepa na področju kraje tehnologije ali pa se sooči z dodatnimi trgovinskimi dajatvami.

Po poročanju Wall Street Journala naj bi preiskava deloma izhajala iz tožbe, ki jo je telekomunikacijska družba T-Mobile proti Huaweiju vložila leta 2014. T-Mobile je takrat Huawei obtožil kraje, ki jo je družba razvila za testiranje mobilnih telefonov.

Nemčija je v letu 2018 dosegla 1,5 odstotno gospodarsko rast

Porota v Seattlu je nato leta 2017 odločila, da je Huawei zlorabil poslovne skrivnosti, vseeno pa naj njihova dejanja ne bi bila "namerna in zlonamerna".

Preiskava povečuje pritisk na Huawei, ki je eno od največjih tehnoloških podjetij na svetu.

Obtožbe o vohunstvu

Prejšnji teden je bil poleg tega na Poljskem aretiran uslužbenec družbe Huawei, ki so ga obtožili vohunjenja.

Družba, ki izdeluje pametne telefone in telekomunikacijsko opremo, se v ZDA in drugih državah sooča z obtožbami, da naj bi njihovo opremo kitajska vlada uporabljala kot svojo opremo za vohunjenje.

Pri Huaweiju so sicer te navedbe zavrnili. Hkrati je v torek ustanovitelj družbe Ren Žengfei dejal, da podjetje ne predstavlja tveganja za vohunjenje.

ZDA so družbo hkrati obtožile, da je lagala ameriškim bankam glede svojega poslovanja z Iranom, kar je v nasprotju z ameriškimi sankcijami.

Prejšnji mesec je bila glavna finančna uradnica družbe, v povezavi z zahtevkom ZDA v tej zadevi, aretirana v Kanadi. Aretacija je povečala napetosti med ZDA in Kitajsko, ki si prizadeva za okrepitev svojega vpliva po svetu.

Povečale so se tudi napetosti med Kanado in Kitajsko, pri čemer je Kitajska po aretaciji vodilne uslužbenice Huaweija, državljana Kanade obsodila na smrt zaradi tihotapljenja drog v državo.

ZDA so Kitajsko obtožile tudi uporabe nepoštenih trgovinskih praks, vključno s krajo tehnologije, kar je sprožilo sprejem na milijarde dolarjev uvoznih dajatev med državama.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce