Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA so zavrnile posel med borzo v Chicagu in kitajsko skupino vlagateljev

ZDA so zavrnile posel med borzo v Chicagu in kitajsko skupino vlagateljev
February 16
07:38 2018

ZDA so zavrnile predlagano združitev med borzo v Chicagu in kitajsko povezano skupino vlagateljev. Odločitev je bila sprejeta po več kot dveh letih pregledov iz strani uradnikov. Povezavo je sicer sprva odobril Odbor za tuje naložbe v ZDA, potem pa je sporazum čakal na odobritev Komisije za vrednostne papirje in borzo.

A ameriški politiki, vključno z predsednikom Donaldom Trumpom, so dejali, da bi bilo dovoliti kitajskemu podjetju vlaganje v ameriško borzo slaba ideja. V skladu s predlogom, bi kitajska skupina North America Casin Holdings group, kupila manjšinski delež v Chicaški borzi, ki je v zasebni lasti.

Evropska Unija je lani dosegla najvišjo gospodarsko rast v zadnjem desetletju

Borza, ki obdela približno 0,5 odstotka poslov na ameriškem borznem trgu, je dejala, da bi jim posel zagotovil potreben "vitalni kapital". To financiranje bi bilo uporabljeno "za spodbujanje številnih pobud oblikovanih za koristi mesta Chicago, ameriškega gospodarstva in strukturi trgov, kot celote".

Postavljena vprašanja

Medtem ko je naložba med začetnim glasovanjem komisije o odobritvi avgusta lani dobila odobritev, pa je komisija na koncu odločila, da posel ne izpolnjuje pravil, ki urejajo ameriške borze.

"Postopek pregleda je sprožil tudi vprašanja o tem ali bo predlagana struktura lastništva omogočila komisiji, da izvaja zadosten nadzor nad borzo," so pri komisiji dejali v četrtek.

Odločitev komisije sledi številnim drugim korakom ameriških uradnikov za odvračanje poslovanja kitajskih družb v ZDA, ali pa oblikovanju partnerstev z ameriškimi podjetji za prodajo svojih izdelkov v državi.

V januarju je tako kitajski telekomunikacijski velikan Huawei sporočil, da jim ni uspelo doseči dogovora o prodaji svojih novih pametnih telefonov prek ameriškega ponudnika, ki naj bi bil po poročanju medijev AT&T.

Poleg tega je so v začetku letošnjega leta ZDA blokirale tudi 1,2 milijarde dolarjev vreden posel nakupa podjetja za denarne transferje Moneygram, kitajski družbi Ant Financial, ki je digitalna plačilna enota družbe Alibaba. To je bil največji kitajski posel, ki ga je Washigton zavrnil odkar je na oblast prišel Donald Trump.

Ameriški politiki, ki so nasprotovali borznemu poslu, so odločitev pozdravili.

"Šlo je za dolgi boj in hvaležen sem, da imamo predsednika, ki prepozna grožnje nacionalni varnosti v tem, da bi kitajskemu podjetju s povezavami z vlado, dovolili lastništvo v Čikaški borzi," je v izjavi dejal republikanski poslanec Robert Pittinger.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce