Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Zlato v nebo, a prostora za rast je še veliko

Zlato v nebo, a prostora za rast je še veliko
August 06
05:55 2020

Zlato je prvič v zgodovini preseglo nivo 2000 dolarjev za unčo, potem ko so trgovalci sredi pandemije kitajskega korona virusa iskali varno zatočišče. Vlagatelji so svoj denar preselili v plemenito kovino, zaradi naraščanja okužb z Covid-19 po vsem svetu in nenehnega včrpavanja denarja v svetovno gospodarstvo.

Rekordno visoko ceno zlata so spodbudile tudi skrbi glede naraščajočih napetosti med Washingtonom in Pekingom. Cene drugih plemenitih kovin, vključno s srebrom, so se tako od začetka letošnjega leta močno povišale.

Cen zlata se je v letošnjem letu tako povišala že za več kot 30 odstotkov. Hitro širjenje števila okužb po svetu je zmanjšalo upanje na hitro gospodarsko okrevanje držav, zaradi česar je tretjino vrednosti letos pridobilo tudi srebro.

Delnice navzdol, zlato prek meje 2000 dolarjev za unčo

Med razlogi za rast cen so vlagatelji, ki se pripravljajo na morebiten dvig inflacije zaradi vpliva na bilijone dolarjev stimulativnih ukrepov vlad in centralnih bank po vsem svetu.

V Washingtonu je administracija Donalda Trumpa nedavno dejala, da bodo vložili kolikor časa bo potrebno, za dosego dogovora z demokrati za sprejem ukrepov gospodarske pomoči do konca tega tedna.

Po poročanju Bank of America, so vlade po svetu do sedaj napovedale že za 20 bilijonov dolarjev spodbujevalnih ukrepov za boj proti gospodarskim vplivom pandemije kitajskega virusa.

Nekateri vlagatelji pa vse bolj opažajo posledice krize Covid-19, ki se vse bolj odraža v stalnih napetosti med ZDA in Kitajsko, ki še naprej krepijo ceno zlata.

Tržna strateginja Margaret Yang pravi, da vidi potencial za dodatno rast vrednosti zlata v prihodnjih tednih in mesecih: "Srednjeročna in dolgoročna perspektiva zlata in drugih plemenitih kovin ostaja pozitivna, saj obstajajo v ozadju resne težave povezane z nizkih obrestnimi merami, ob poplavi fiskalnih in monetarnih spodbud."

Peter McGuire iz družbe XM.com je tako prepričan, da bo cena zlata "do božiča presegla 2200 dolarjev za unčo", močno rast pa bodo zabeležili tudi srebro, platina in paladij.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce