Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Zlato z rekordno rastjo nato pa so vlagatelji unovčevali velike dobičke

Zlato z rekordno rastjo nato pa so vlagatelji unovčevali velike dobičke
July 28
06:25 2020

Zlato je v torek zabeležilo nove rekordne vrednosti, predenj se je cena zaradi same višine rasti ob unovčevanju dobičkov nekoliko znižala. To je pomagalo pri dvigu ameriškega dolarja iz najnižjih nivojev v zadnjih dveh letih in omejilo začetne dobičke na trgu lastniških vrednostnih papirjev.

Plemenita kovina je v nekem trenutku pridobila skoraj 40 dolarjev vrednosti in dosegla nivo 1980 dolarjev za unčo, nato pa je val prodaje v divjem trgovanju ceno znižal na 1947 dolarjev za unčo.

Cena unče zlata je še vedno več kot 130 dolarjev višja kot je bila teden dni nazaj, saj vlagatelji menijo, da bo Ameriška centralna banka, med srečanjem v tem tednu, potrdila svojo izjemno ohlapno denarno politiko in morda nakazala toleranco do višje inflacije na dolgi rok.

"Uradniki banke so jasno povedali, da bodo njihovi napotki kmalu bolj umirjeni in vezani na gospodarske rezultate," so zapisali analitiki pri družbi TD Securities. "Predsednik bo verjetno med svojim govorom na tiskovni konferenci, nadaljeval z procesom priprave trgov na spremembe."

Eden od premikov bi lahko bil usmerjen proti ciljni povprečni inflaciji, zaradi česar bi lahko cilj banke narasel nad trenutnih 2 odstotka, da bi nadoknadili leta prenizke inflacije.

V recesijo je zapadla tudi Južna Koreja

Preobrat v trgovanju z zlatom je odnesel nekaj zagona na delniških trgih, vseeno pa je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske pridobil 0,8 odstotka vrednosti.

Japonski indeks Nikkei 225 se je okrepil za 0,3 odstotka, jen je ohranil svojo zadnjo rast, kitajski blue čipi pa so pridobili 0,6 odstotka vrednosti.

Na Wall Streetu je indeks Dow Jones včeraj pridobil 0,43 odstotka vrednosti, indeks S&P 500 se je okrepil za 0,74 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 1,67 odstotka. Dvig so spet gnale delnice tehnoloških družb, ki so poročale o boljših zaslužkih od pričakovanj. Analitiki so kot pozitivno označili tudi padanje vrednosti dolarja, glede na to, da je več kot 40 odstotkov od zaslužkov delnic indeksa S&P 500 prihajalo iz tujine.

Dolar izgublja na vrednosti

Med vlagatelji je bilo veliko upov, da bi lahko v ZDA prišlo do neke vrste podaljšanja spodbujevalnih ukrepov, potem ko so Republikanci v senatu pohiteli z predstavitvijo 1 bilijon dolarjev vrednega paketa pomoči, ki bi podaljšal program nadomestil za primer brezposelnosti, ki se izteče v petek. Predlog bi lahko vseboval znižanje ugodnosti iz trenutnih 600 dolarjev na 200 dolarjev, kar bi pomenilo velik udarec za prihodke gospodinjstev in porabo.

Pomoč potrebuje 30 milijonov Američanov, ki je trenutno brez zaposlitve, medtem ko nekatere ameriške zvezne države ponovno zaostrujejo socialne omejitve, kar bi lahko vplivalo na ameriški dolar.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem dosegel nivo 1,1735 dolarja, kar je blizu rekordnih nivojev v zadnjih dveh letih, medtem ko je dolar v primerjavi z švicarskim frankom dosegel najnižje nivoje po sredini leta 2015.

Obrat trenda ko gre za dolar, skupaj z negotovostjo povezano z kitajskim virusom in razširjenostjo realnih negativnih donosov državnih obveznic, prinaša zagon rasti vrednosti plemenitih kovin. Cena srebra se je tako zvišala na 26,16 dolarja za unčo, kar je bila najvišja cena po aprilu leta 2013. cena srebra je v zadnjih sedmih trgovalnih sejah narasla za kar tretjino.

Tudi cene nafte imajo običajno koristi od padajočega dolarja, vendar pa višjo rast ovirajo skrbi glede povpraševanja, saj so številne države uvedle dodatne omejitve pri potovanjih. Cena nafte znamke Brent se je povišala za 5 centov na 43,46 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 41,53 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce