Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZN: Okrevanje svetovne trgovine bo v prvem četrtletju zastalo

ZN: Okrevanje svetovne trgovine bo v prvem četrtletju zastalo
February 10
07:40 2021

Okrevanje globalne trgovine naj bi se v letošnjem prvem četrtletju ponovno upočasnilo, saj pandemija kitajskega virusa še naprej moti turistično industrijo, potem ko se je obseg svetovne trgovine v letu 2020, po podatkih poročila ZN objavljenega v sredo, zmanjšal za 9 odstotkov.

Potem ko so karantenski ukrepi v prvi polovici lanskega leta obseg globalne trgovine skrčili za 15 odstotkov, se je ta v drugi polovici leta ponovno okrepila. Svetovna blagovna menjava se je tako v lanskem zadnjem četrtletju, v primerjavi z tretjim četrtletjem povečala za približno 8 odstotkov, so sporočili iz konference za trgovino in razvoj pri Združenih narodih (UNCTAD).

Globalne delnice blizu rekordnih nivojev

K rasti so najbolj prispevale države v razvoju, zlasti iz vzhodne Azije, katerih blagovna menjava se je v četrtem četrtletju na medletni ravni povečala za 12 odstotkov.

"Vzhodnoazijska gospodarstva vodijo proces okrevanja z močno rastjo izvoza in povečanim svetovnim tržnim deležem," so zapisali pri UNCTAD in dodali, da je v lanskem zadnjem četrtletju okrevala velika večina predelovalnih sektorjev, razen energetike in prometa.

Vseeno je trgovina v storitvah stagnirala nazaj na nivoje videne v tretjem četrtletju, pri čemer je poročilo dodalo, da jo je izvoz storitev iz Kitajske in v manjši meri iz Indije, odnesel bolje, kot pri drugih državah.

Za letošnje prvo četrtletje pri UNCTAD napovedujejo 1,5 odstoten padec blagovne menjave v primerjavi z zadnjim trimesečjem in 7 odstoten padec storitev, pri čemer poudarjajo, da so njihove napovedi negotove, zaradi pandemije kitajskega virusa in negotovosti glede paketov spodbud za svetovna gospodarstva.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles