Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZN: Pandemija je povzročila največjo izgubo delovnih mest po depresiji iz tridesetih

ZN: Pandemija je povzročila največjo izgubo delovnih mest po depresiji iz tridesetih
January 26
07:40 2021

Združeni narodi so sporočili, da je pandemija lani globalno gospodarstvo prizadela v do sedaj nevidem obsegu, pri čemer je bila gospodarska škoda enaka kot do 225 milijonov izgubljenih delovnih mest s polnim delovnim časom.

Kriza je povzročila 8,8 odstotni padec delovnega časa, kar je štirikrat več kot ob finančni krizi iz leta 2008.

Iz OZN so sporočili tudi, da pogled samo na zmanjšanje delovnih mest "drastično" podcenjuje nastalo škodo. Hkrati so pri organizaciji opozorili, da ostaja okrevanje negotovo, kljub upanju, da bodo cepiva spodbudila gospodarsko okrevanje.

Delovni čas v letošnjem letu bo tako verjetno ostal več kot 3 odstotke pod nivojem iz leta 2019, kar prestavlja približno 90 milijonov delovnih mest s polnim delovnim časom, so napovedali v poročilu Mednarodne organizacije dela, ki je del Združenih narodov.

Cene nafte zaradi širjenja kitajskega virusa spet upadajo

Organizacija je hkrati opozorila, da bi bil lahko upad dela še večji, če bi bila distribucija cepiv počasna in če svetovne vlade ne bi zagotovile pričakovanih gospodarskih spodbud.

"Znamenja okrevanja, ki jih vidimo so spodbudna, vendar so hkrati krhka in zelo negotova, zato se moramo zavedati, da nobena država ali skupina ne more okrevati sama," je dejal generalni direktor Mednarodne organizacije dela, Guy Ryder.

"Najhujša kriza po tridesetih letih prejšnjega stoletja"

Trenutno živi na območjih z hudimi karantenskimi ukrepi manj kot 3 odstotke svetovnih delavcev, medtem ko je bila ta številka aprila lani kar 40 odstotkov.

Kljub temu je bila škoda povzročena v letu 2020 še hujša od prvih napovedi organizacije za delo lani spomladi, ko so ocenili, da je osemdeset odstotkov delovnih mest prizadela neka oblika karantenskih ukrepov in so napovedali 6,8 odstotni padec delovnega časa za celotno leto.

"To je bila najhujša kriza za svet od velike depresije v tridesetih letih prejšnjega stoletja," je Ryder povedal novinarjem med virtualno novinarsko konferenco.

Iz organizacije so dejali, da je bila približno polovica delovnih ur izgubljena zaradi zmanjšanja dela.

Tudi število zaposlenih oseb se je glede na leto 2019 znižalo za 114 milijonov, pri čemer je delo izgubilo 33 milijonov ljudi, ostali pa so postali neaktivni - bodisi so se delo odpovedali ali pa delo še naprej iščejo.

Na splošno se je udeležba v delovni sili lani zmanjšala za 2,2 odstotka, medtem ko se je v času med svetovno finančno krizo v letih 2008 in 2009 zmanjšala za samo 0,2 odstotka.

Brez shem državne podpore je upad dela na svetovni ravni pomenil izgubo v višini več kot 3 bilijone evrov, kar prestavlja približno 4,4 odstotka celotne svetovne proizvodnje, kar je Ryder označil kot "izredno veliko izgubo".

Regije, kot so Latinska Amerika, Karibi, južna Evropa in južna Azija so bile še posebej prizadete.

Iz agencije so dejali, da je bil gospodarski odboj v drugi polovici lanskega leta močnejši od pričakovanj. Vseeno pa bo okrevanje ostalo neenakomerno, pri čemer "grozi, da bo povečalo neenakost znotraj in med državami".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles