Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZN: Svetovna trgovina počasi okreva, prihodnost negotova

ZN: Svetovna trgovina počasi okreva, prihodnost negotova
October 21
05:52 2020

Vrednost svetovne trgovine naj bi se v letošnjem letu, glede na lani znižala med 7 in 9 odstotkov. To naj bi se zgodilo kljub krhkemu okrevanju svetovnega gospodarstva v tretjem četrtletju, so v svojem poročilu zapisali pri Združenih narodih.

19 odstotni padec svetovne trgovine v drugem četrtletju ni prizanesel nobeni regiji po svetu, saj je po besedah Konference ZN o trgovini in razvoju (UNCTAD), pandemija kitajskega koronavirusa opustošila svetovno gospodarstvo. Globalna trgovina je sicer v tretjem četrtletju nekoliko okrevala, pri čemer je bil njen obseg še vedno 4,5 odstotka nižji kot v enakem lanskem obdobju, je v zadnji posodobitvi zapisala agencija.

IBM objavil dobro poslovanje oddelka za računalništvo v oblaku

"Trgovina z opremo za domače pisarne in medicinskimi pripomočki, se je v tretjem četrtletju močno povišala, medtem ko je v avtomobilskem in energetskem sektorju še dodatno oslabela," so sporočili pri UNCTAD. Močna je bila tudi rast v tekstilnem sektorju.

V prehodni napovedi za medletno rast v letošnjem zadnjem četrtletju pri agenciji pričakujejo 3 odstotni padec, poročilo pa hkrati navaja, da ostajajo negotovosti glede nadaljnjega razvoja pandemije še naprej velike.

Če bo v prihodnjih mesecih prišlo do ponovitve pandemije, bi lahko to vodilo v poslabšanje okolja za oblikovalce politik in nenadno povečanje politik omejevanja trgovinske izmenjave, so še zapisali.

Kitajski izvoz se je medtem v tretjem četrtletju po padcu v začetnih mesecih leta močno okrepil, pri čemer je na medletni ravni dosegel skoraj 10 odstotno stopnjo rasti, so dejali pri UNCTAD.

"Na splošno je bila raven kitajskega izvoza v prvih devetih mesecih letošnjega leta, primerljiva s stopnjo v istem lanskem obdobju," so dejali.

Kitajsko povpraševanje po uvozu se je v po padcu v drugem četrtletju, v nasprotju z drugimi večjimi gospodarstvi okrepilo.

V začetku tega meseca je Svetovna trgovinska organizacija zaradi izboljšav od junija dalje, nadgradila svojo napoved blagovne menjave in tako za letos napoveduje 9,2 odstotni padec. A hkrati so za prihodnje leto napovedali bolj umirjeno rast, saj predstavljajo nadaljnji ukrepi blokad zaradi drugega vala okužb z kitajskim virusom, očitno tveganje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles