Finančni trgi

Prispevki

Znani bodo podatki o primanjkljaju in dolgu za prvo četrtletje

Znani bodo podatki o primanjkljaju in dolgu za prvo četrtletje
June 30
06:57 2017

Statistični urad RS bo danes objavil podatke o višini javnofinančnega primanjkljaja in javnega dolga v prvem letošnjem četrtletju. V prvem trimesečju je sicer primanjkljaj običajno najvišji v letu. V lanskem prvem četrtletju je bil pri 363 milijonih evrov oz. 3,9 odstotka BDP.

Javnofinančne razmere v Sloveniji se sicer vztrajno izboljšujejo. Potem ko je javnofinančni primanjkljaj lani dosegel 733 milijonov evrov oz. 1,8 odstotka BDP, naj bi letos upadel na 337 milijonov evrov ali 0,8 odstotka BDP. V 2015 je bil še pri 2,9 odstotka BDP.

IMF znižal napoved za ameriško gospodarsko rast

Javnofinančni primanjkljaj je sicer v prvem trimesečju običajno najvišji. Zgolj proračunskega primanjkljaja se je v letošnjih prvih treh mesecih nabralo za 397 milijonov evrov, v aprilu in maju pa je proračun skupno zabeležil skoraj 362 milijonov evrov presežka.

Javni dolg se je ob koncu 2016 ustavil pri 31,68 milijarde evrov ali 79,7 odstotka BDP, letos pa naj bi ob koncu leta dosegel 32,05 milijarde evrov oz. 77 odstotkov BDP.

Statistiki bodo danes med drugim objavili še junijske podatke o inflaciji in majske podatke o turističnem obisku.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce