Finančni trgi

Prispevki

'Kaj mi sploh še preostane?'

'Kaj mi sploh še preostane?'
April 10
10:12 2015

V uredništvo portala Finančni Trgi je priromalo obupano e-pismo bralca Luke, ki ga zanima, kaj naj sploh še naredi, da si v tej  'perspektivni' državi priskrbi vsaj dostojno prihodnost na področju zaposlitve.

Star je 27 let, po njegovem mnenju pa 'se mu piše slabše kot upokojencu na pragu revščine'. Opravil je več sto razgovorov v zadnjih 2 letih, od mnogih delodajalcev sploh ni prejel odgovora, pesimizem pa mu počasi, kot sam pravi, 'načenja živce' …

Ugibanja, kdaj bo situacija na trgu zaposlovanja boljša tudi za mlade iskalce zaposlitve, so različna. Mnogi so mnenja, da se bo trenutna negativna situacija čutila še desetletja, tako na mladi generaciji kot tudi na celotni družbi.

Se pa na drugi strani kažejo katastrofalne posledice (ne)zaposlovanja mladih. Mimogrede, zanimiva je na primer občutna povezava med nezaposlenostjo in povečanjem kriminala med mladimi.

Nekaj malega bi morala preprosto narediti tudi država …

Nedavna praksa švedskega mestu Soderhamn je hvale vredna poteza – tamkajšnje oblasti so se lotili nenavadnega projekta in mladim brezposelnim mladim plačali (ja, prav ste prebrali), da odidejo s trebuhom za kruhom v sosednjo državo - Norveško. 

Mestne oblasti tako plačajo pot in nočitve za en mesec ter kratko izobraževanje o tem, kako najti delo na Norveškem.

Zagotovo bi nekaj podobnega naredila lahko tudi naša država za brezposelne mlade – denimo nedavno smo pisali, da bo sosednja Avstrija morala v prihodnjih letih svojo delovno silo okrepiti z novimi imigrantskimi delavci – zakaj ne bi bili med njimi tudi brezposelni mladi v Sloveniji?

Koliko brezposelnih mladih imamo pravzaprav v Sloveniji?

Po ugotovitvah statističnega urada je v Sloveniji leta 2008 skoraj 70 odstotkov mladih, starih od 18 do 34 let, živelo z vsaj enim od staršev, kar je poleg Slovaške najvišji delež v EU-ju.

Pozna odselitev od doma velja predvsem za moške. To pa je tudi razlog, da ima Slovenija v primerjavi z EU-jem eno najnižjih stopenj revščine mladih. Leta 2010 je stopnja tveganja revščine med mladimi v starosti 15 do 29 let tako znašala nekaj več kot 10 odstotkov.

Trenutno je med mladimi 294.000 oseb delovno aktivnih, kar je za 39.000 manj kot v obdobju gospodarskega razcveta (leto 2008); število neaktivnih pa je v primerjavi z istim obdobjem naraslo s 73.000 na 82.000 mladih.

Število brezposelnih mladih se je v tem času podvojilo, še vedno pa je za dva odstotka nižje od evropskega povprečja.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles