IMF: EU potrebuje še več reform!

IMF

Mednarodni denarni sklad (IMF) ugotavlja ,da mora evroobmočje nadaljevati z ostrimi reformami, če želi pomiriti finanče trge. Izjava, ki jo je podalo vodstvo sklada pravi, da potrebuje EU večje strukturne reforme, ki bi pomagale pri povečanju zaupanja v evropske trge.

Prejšnji petek so se na letnem srečanju IMF-ja dogovorili za povečanje količine denarja v obtoku za 430 milijard dolarjev, ki bi ga namenili za ugodna posojila.

Predsednica IMF Christine Lagarde je dejala, da  novi denar ne bo namenjen le za blaženju krize v evroobmočju. V izjavi je tako dejala: “V območju evra je še naprej naša prva naloga zagotavljanje vzdržnosti zadolževanja, zagotavljanje finančne stabilnosti in izvajanje strukturnih reform, ki bodo ključnega pomena pri ponovni krepitvi zaupanja in produktivnosti.

Dodala je še, da se stanje v svetovnem gospodarstvu počasi izboljšuje, a da tveganja še vedno ostajajo visoka, zato morajo obrestne mere ostati nizke.

Evru Američani bolj zaupajo kot Evropejci?

ZDA niso zagotovile nobenih novih dodatnih posojil.

Njihov finančni minister, Timothy Geithner je dejal, da Evropa potrebuje več domišljije in moči pri spopadanju s kot kaže dolgotrajno krizo.

Uspeh naslednje faze kriznega odzivanja bo odvisen od volje in sposobnosti Evrope, da uporabi vsa orodja in procese ustvarjalno, prilagodljivo in agresivno v podporo državam, ki izvajajo reforme.” je še dejal.

Nemški finančni minister Wolfgang Schaeuble je dejal, da si območje zelo prizadeva za spremembe. “Te vključujejo trge dela, sistem socialne varnosti, javne uprave in finančne institucije na trgu.” je povedal.

Nov denar, ki ga je zbrala IMF in bo namenjen za posojila, je skoraj podvojil razpoložljivo količino denarja za ta namen, ki zdaj znaša skoraj 1.000 milijard dolarjev. Nekatere države z rastočim gospodarstvom so medtem izrazile zaskrbljenost, da bo razpoložljiv denar v prihodnje na voljo le evropskim državam.

Christine Lagarde je pozdravila povečanje zbranih sredstev za pomoč, vendar zanikala, da bi bila sredstva namenjena le za reševanje krize v evroobmočju.

‘Nafta pada, švicar se draži…vse gre zu grund!’

Točno takšen je bil odziv našega bralca Andreja, ki je na takšen slikovit način opisal nedavno dogajanje na borznih tleh.

Na tematiko nafte in švicarskega franka je bilo naše uredništvo zasuto s številnimi vprašanji in dilemami naših bralcev. Zato smo se odločili, da za vse bralce poiščemo konkretne odgovore in vsaj malo olajšamo dileme, ki se v zvezi s tem pojavljajo.

Naše ugotovitve bomo predstavili v torek, 3. februarja ob 18. uri na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani na brezplačnem dogodku, imenovan SKLADKO DOGODEK: ‘Brez dlake na jeziku o švicarskem franku in nafti‘.

Le izpolnite prijavnico in si pravočasno rezervirajte svoje mesto!

Ne zamudite dogodka vseh dogodkov, KLIKNITE TUKAJ

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz