Kriza koristila nizkocenovnim letalskim prevoznikom?

ryan-air

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je kljub visokim cenam goriva v lanskem letnem obdobju zabeležil rekordne dobičke.

Čisti dobiček iz poslovanja je za letno obdobje do marca 2012 znašal 503 milijone evrov, kar je 25% več kot v prejšnjem letnem obdobju. Celotni prihodki podjetja so se povzpeli za 19%, na 4,3 milijarde evrov.

banner

Število potnikov se je povečalo za 5%, cene vozovnic so se v povprečju povišale za 16% in tako izdatno pomagale pri ublažitvi učinka 30% višjih cen za gorivo. Vseeno bi lahko bili dobički v letošnjem letu precej nižji od lanskih.

Zaradi recesije, varčevanja, skrbi okrog evra in padanja cen vozovnic na novih trgih kot sta Madžarska, Poljska in Španija, bomo težko presegli lanske rekordne poslovne rezultate.” so izjavili v družbi. Tako so v svojih napovedih skromni in pričakujejo samo 400 – 440 milijonov evrov dobička do konca marca leta 2013.

Pozor pri rezervaciji letalskih kart izven EU!

Vendarle je izvršni direktor Ryanaira Michael O’Leary dejal, da bi lahko kriza v gospodarstvu v nekaterih pogledih družbi tudi koristila.

Ljudje se kljub krizi v celoti ne odpovedujejo počitnicam, večinoma samo poiščejo cenejše letalske prevoznike” je dejal. Prav tako je zavrnil trditve, da Ryanair ni zadosti pregleden, ko svojim strankam zaračunava dodatne stroške. “Nimamo  nobenih skritih stoškov, spisek vseh je na voljo na naši spletni strani. Smo najbolj pregledni izmed vseh letalskih družb.” je še dejal.

Letalski prevoznik je svoje rekordne dobičke za lansko poslovno obdobje opisal kot “pohvale vredne“, zlasti zaradi kar 360 milijonov večjih stroškov, ki so bili posledica višjih cen goriva. Izpostavili so še dejstva, da so številni letalski prevozniki med letom propadli, sami pa so zato svojo ponudbo razširili v številne države v Skandinaviji ter v Španijo in Madžarsko.

V izjavi so kritizirali vlado Velike Britanije zaradi odločitve, da poviša dajatve za letalske prevoznike, kar naj bi vplivalo na 6% padec njihovega prometa v tej državi.

Veliko vlad v Evropi še naprej obravnava letalske prevoznike kot molzno kravo, kjer lahko z novimi obdavčitvami popravijo svojo zgrešeno davčno ali katero drugo politiko.” so še zaključili.

PREVERITE, KATERO SLOVENSKO DELNICO SE SPLAČA KUPITI …

Ljubljanska borza se je izkazala za pravi naložbeni hit! Letos namreč velja za eno izmed najdonosnejših borz med vsemi evropskimi trgi. Marsikoga so zato ob nedavnih visokih donosih zasrbeli prsti, med interesenti pa je zaslediti vse več tujih investitorjev.

Na portalu Finančni Trgi smo se odločili, da prečešemo slovenski borzni trg in za vse naše bralce poiščemo podcenjene in atraktivne slovenske delnice. Zdaj imate tako edinstveno priložnost, da prejmete BREZPLAČNO analizo slovenskih delnic! Kako?

Kliknite TUKAJ, izpolnite e-obrazec za prijavo in na vaš elektronski naslov boste prejeli izčrpno analizo slovenskih delnic, ki vam bo zagotovo pomagala pri odločitvi, katero slovensko delnico izbrati ...

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz