Kriza koristila nizkocenovnim letalskim prevoznikom?

ryan-air

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je kljub visokim cenam goriva v lanskem letnem obdobju zabeležil rekordne dobičke.

Čisti dobiček iz poslovanja je za letno obdobje do marca 2012 znašal 503 milijone evrov, kar je 25% več kot v prejšnjem letnem obdobju. Celotni prihodki podjetja so se povzpeli za 19%, na 4,3 milijarde evrov.

Število potnikov se je povečalo za 5%, cene vozovnic so se v povprečju povišale za 16% in tako izdatno pomagale pri ublažitvi učinka 30% višjih cen za gorivo. Vseeno bi lahko bili dobički v letošnjem letu precej nižji od lanskih.

Zaradi recesije, varčevanja, skrbi okrog evra in padanja cen vozovnic na novih trgih kot sta Madžarska, Poljska in Španija, bomo težko presegli lanske rekordne poslovne rezultate.” so izjavili v družbi. Tako so v svojih napovedih skromni in pričakujejo samo 400 – 440 milijonov evrov dobička do konca marca leta 2013.

Pozor pri rezervaciji letalskih kart izven EU!

Vendarle je izvršni direktor Ryanaira Michael O’Leary dejal, da bi lahko kriza v gospodarstvu v nekaterih pogledih družbi tudi koristila.

Ljudje se kljub krizi v celoti ne odpovedujejo počitnicam, večinoma samo poiščejo cenejše letalske prevoznike” je dejal. Prav tako je zavrnil trditve, da Ryanair ni zadosti pregleden, ko svojim strankam zaračunava dodatne stroške. “Nimamo  nobenih skritih stoškov, spisek vseh je na voljo na naši spletni strani. Smo najbolj pregledni izmed vseh letalskih družb.” je še dejal.

Letalski prevoznik je svoje rekordne dobičke za lansko poslovno obdobje opisal kot “pohvale vredne“, zlasti zaradi kar 360 milijonov večjih stroškov, ki so bili posledica višjih cen goriva. Izpostavili so še dejstva, da so številni letalski prevozniki med letom propadli, sami pa so zato svojo ponudbo razširili v številne države v Skandinaviji ter v Španijo in Madžarsko.

V izjavi so kritizirali vlado Velike Britanije zaradi odločitve, da poviša dajatve za letalske prevoznike, kar naj bi vplivalo na 6% padec njihovega prometa v tej državi.

Veliko vlad v Evropi še naprej obravnava letalske prevoznike kot molzno kravo, kjer lahko z novimi obdavčitvami popravijo svojo zgrešeno davčno ali katero drugo politiko.” so še zaključili.

VARNOST SLOVENSKIH BANK … JE VPRAŠLJIVA?

Preverite, ali je vaša banka med najvarnejšimi v Sloveniji!

Na portalu Finančni trgi smo tudi letos pripravili lestvico najvarnejših bank v Sloveniji. Bilance bank smo prečesali po dolgem in po čez in samo za vas poiskali najvarnejšo banko … Kaj se je od zadnje analize spremenilo, katera banka je danes dobra in katera slaba?

Kateri banki lahko torej zaupamo svoja težko privarčevana sredstva in ob tem mirno spimo? In katere banke so tiste banke, kjer so tveganja še vedno visoka in se jim je mogoče smiselno izogniti?

Priložnost, ki jo ne smete izpustiti iz rok!


Vsi bralci portala Finančni Trgi imate unikatno priložnost, da omenjeno analizo varnosti slovenskih bank prejmete brezplačno na vaš elektronski naslov. Kako?

Kliknite TUKAJ, izpolnite kontaktni obrazec in preverite, kje na lestvici varnosti stoji vaša banka ...

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz