Samsung največji med mobilnimi velikani

samsung

Samsung je po dolgem času na vrhu zamenjal Nokio, kot največji izdelovalec mobilnih telefonov na svetu. Nokia je prvo mesto leta 1998 prevzela Motoroli, po 14 letih vladavine, pa je morala mesto predati Samsungu, ki je v zadnjem četrtletju prodal kar 93 milijonov telefonov medtem, ko jih je Nokia v enakem obdobju prodala “samo” 83 milijonov.

Samsung je zabeležil tudi največji dobiček v četrtletju po letu 2008. Ta je znašal 4,5 milijarde dolarjev kar je 81% več kot v enakem obdobju lani. Samsung je tudi največji svetovni proizvajalec televizorjev in ostali ravnih zaslonov.

banner

Previdno pričakujemo, da se bo trend večjih dobičkov nadaljeval, kljub vse večji konkurenci na našem trgu” je dejal Robert Yi, vodja odnosov z vlagatelji pri Samsungu.

Svetla prihodnost

Samo Samsungov oddelek za telefonijo in mobilne komunikacije, ki izdeluje mobilne telefone je ustvaril kar 4,27 milijarde dolarjev dobička, kar je 86 % več kot v  enakem obdobju lani. Napovedan je tudi prihod novega telefona, tako bodo 3. maja predstavili najnovejšo različico svojeg pametnega telefona Galaxy.

Nokia razkrila velike izgube

Prav Galaxy je trenutno najbolj popularen Samsungov telefon, ki jim je pomagal pri tem, da so na prvem mestu prehiteli Appla, kot največjega proizvajalca pametnih mobilnih telefonov.

Trg pametnih mobilnih telefonov ima samo dva resna tekmeca Samsung in Apple.” je dejal  Lee sei-Cheol iz Meritz Securities.

Ker bodo maja predstavili svoj najnovejši telefon Galaxy3, bo Samsung še naprej užival v rasti prodaje svojega oddelka za mobilno telefonijo.

Svetovno povpraševanje po pametnih telefonih naj bi se v naslednjih letih še povečalo, tako so pri raziskovalni družbi IDC, napovedali, da se bo ta segment trga v letu 2012 povečal za skoraj tretjino in naj bi znašal kar 660 milijonov prodanih enot.

Analitiki so mnenja, da je Samsung zaradi svoje robustne rasti in prevlade na tem sektorju v odličnem položaju, da svojo prednost pred tekmeci še poveča. Vseeno morajo ostati pazljivi saj je hitro rastoči trg zelo mamljiv tudi za druge proizvajalce, ki hočejo svoj del pogače na tem zelo donosnem trgu.

Že zdaj se Samsung spopada z resnimi tekmeci kot so Apple, HTC in Nokia. Apple ,ki je v začetku prejšnjega tedna sporočil, da je v prvem četrtletju  prodal 35 milijonov svojih iPhonov, naj bi v nadaljevanju leta predstavil novo različico svojega telefona.

Analitiki so mnenja, da bodo z prihodom vse več novih modelov telefonov proizvajalci primorani v znižanje cen svojih izdelkov, da bi na ta način privabili več potrošnikov, kar pa bi lahko imelo za posledico padanje dobičkov.

Prodaja Samsungovih telefonov bi lahko v drugi polovici leta padla, saj se nam obeta prihod applovega iPhona 5.” so zaključili analitiki.

PREVERITE, KATERO SLOVENSKO DELNICO SE SPLAČA KUPITI …

Ljubljanska borza se je izkazala za pravi naložbeni hit! Letos namreč velja za eno izmed najdonosnejših borz med vsemi evropskimi trgi. Marsikoga so zato ob nedavnih visokih donosih zasrbeli prsti, med interesenti pa je zaslediti vse več tujih investitorjev.

Na portalu Finančni Trgi smo se odločili, da prečešemo slovenski borzni trg in za vse naše bralce poiščemo podcenjene in atraktivne slovenske delnice. Zdaj imate tako edinstveno priložnost, da prejmete BREZPLAČNO analizo slovenskih delnic! Kako?

Kliknite TUKAJ, izpolnite e-obrazec za prijavo in na vaš elektronski naslov boste prejeli izčrpno analizo slovenskih delnic, ki vam bo zagotovo pomagala pri odločitvi, katero slovensko delnico izbrati ...

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz