Čas za kratkoročno rast trgov?

growth-chart

Ameriški indeks Dow Jones, ki vsebuje 30 največjih industrijskih podjetij, je v zadnjih desetih dneh 9-krat zaključil v negativnem območju. Tako dolgi negativni premiki se dogajajo redko – beležimo le 20 tovrstnih primerov od leta 1900 dalje, zadnji pa se je pa zgodil pred 34 leti.

Še bolj zanimivo je podatek, da se je takšen ekstrem zgodil v času trenda navzgor, ki ga lahko preprosto definiramo s tem, ali je cena indeksa nad svojim 200-dnevnim povprečjem. Če torej upoštevamo še ta pogoj, se je dogodek (9 negativnih dni od 10) zgodil le 2-krat v 112 letih zgodovine indeksa!

Kaj to pomeni za cene delnic in indeksov v prihodnje oz. kaj nas lahko nauči zgodovina?

Po takšnih dolgih (vztrajnih) premikih cene bi pričakovali rast cen v prihodnje. V preteklosti je do rasti res prišlo, ampak šele po dveh tednih (v povprečju). Po šestih mesecih pa so bile cene delnic v povprečju močno višje (8%). Na spodnji tabeli (Sentimentrader) lahko vidimo, kakšni so bili donosi v preteklosti po tem, ko je indeks Dow Jones v zadnjih desetih dneh kar 9-krat zaključil v negativnem območju.

Danes je dan D za Facebook, saj njegove delnice (FB) prispejo na borzo. Kot sem že pisal v preteklih dneh, je tudi Facebook malce kriv za ta padec cen, ki smo ga doživeli, saj je v trenutnem okolju, ko ni pritokov v sklade, težko zbrati tako veliko količino denarja za nakup delnic Facebooka ne da bi ob tem prodajali deleže drugih podjetij ali zlata.

Jutri (mogoče že danes) lahko pričakujemo rast cen delnic in tudi zlata.

Delnica podjetja Tesco (TESO) se od začetka leta giba med 12,50 in 16 dolarji na delnico. Trenutno se nahaja pri 13,60 $, malce nižje je močna podpora. Delnica je zanimiva predvsem zato, ker insiderji kupujejo deleže podjetja. Prav tako je podjetje zelo malo zadolženo in ima visoko potencialno rast v naslednjih mesecih, predvsem če bo cena surovin (nafte) v prihodnje naraščala.

Nakup delnic TESO je lahko dobra kratkoročna naložba, vendar z uporabo stop-loss naročila pri ceni 12$. Stop naročilo uporabimo zato, da v primeru padca cene delnice izgubimo samo razliko med nakupno ceno in ceno, kjer smo postavili stop naročilo. S tem si omejimo tveganje (maksimalno izgubo), medtem ko imamo v primeru rasti cene delnice še vedno dobiček.

Druga možnost izkoristka premika delnice navzgor pa je nakup CALL opcije, saj si z njo prav tako lahko omejimo izgubo (na toliko, kot smo plačali za opcijo) in imamo teoretično neomejen dobiček.

Danes se ob 14:30 pričakujejo podatki o številu zahtevkov za brezposelnost v ZDA (pričakovanja: 368 tisoč), ob 16:00 pa proizvodni indeks FEDa iz Filadelfije (pričakovanja: 10,3). Indeks ekonomskih presenečenj, ki meri za koliko so dejanski podatki presegli ali bili nižji od pričakovanj, se je stabiliziral, vendar je še vedno (močno) v negativnem območju. Če bodo makroekonomski podatki še naprej negativno presenečali, bodo cene delnic padle še močno nižje, v primeru pozitivnih presenečenj (in posledično rasti indeksa CESI) bodo cene delnic na trgu poskočile.

VARNOST SLOVENSKIH BANK … JE VPRAŠLJIVA?

Preverite, ali je vaša banka med najvarnejšimi v Sloveniji!

Na portalu Finančni trgi smo tudi letos pripravili lestvico najvarnejših bank v Sloveniji. Bilance bank smo prečesali po dolgem in po čez in samo za vas poiskali najvarnejšo banko … Kaj se je od zadnje analize spremenilo, katera banka je danes dobra in katera slaba?

Kateri banki lahko torej zaupamo svoja težko privarčevana sredstva in ob tem mirno spimo? In katere banke so tiste banke, kjer so tveganja še vedno visoka in se jim je mogoče smiselno izogniti?

Priložnost, ki jo ne smete izpustiti iz rok!


Vsi bralci portala Finančni Trgi imate unikatno priložnost, da omenjeno analizo varnosti slovenskih bank prejmete brezplačno na vaš elektronski naslov. Kako?

Kliknite TUKAJ, izpolnite kontaktni obrazec in preverite, kje na lestvici varnosti stoji vaša banka ...

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz