Čas za kratkoročno rast trgov?

growth-chart

Ameriški indeks Dow Jones, ki vsebuje 30 največjih industrijskih podjetij, je v zadnjih desetih dneh 9-krat zaključil v negativnem območju. Tako dolgi negativni premiki se dogajajo redko – beležimo le 20 tovrstnih primerov od leta 1900 dalje, zadnji pa se je pa zgodil pred 34 leti.

Še bolj zanimivo je podatek, da se je takšen ekstrem zgodil v času trenda navzgor, ki ga lahko preprosto definiramo s tem, ali je cena indeksa nad svojim 200-dnevnim povprečjem. Če torej upoštevamo še ta pogoj, se je dogodek (9 negativnih dni od 10) zgodil le 2-krat v 112 letih zgodovine indeksa!

banner

Kaj to pomeni za cene delnic in indeksov v prihodnje oz. kaj nas lahko nauči zgodovina?

Po takšnih dolgih (vztrajnih) premikih cene bi pričakovali rast cen v prihodnje. V preteklosti je do rasti res prišlo, ampak šele po dveh tednih (v povprečju). Po šestih mesecih pa so bile cene delnic v povprečju močno višje (8%). Na spodnji tabeli (Sentimentrader) lahko vidimo, kakšni so bili donosi v preteklosti po tem, ko je indeks Dow Jones v zadnjih desetih dneh kar 9-krat zaključil v negativnem območju.

Danes je dan D za Facebook, saj njegove delnice (FB) prispejo na borzo. Kot sem že pisal v preteklih dneh, je tudi Facebook malce kriv za ta padec cen, ki smo ga doživeli, saj je v trenutnem okolju, ko ni pritokov v sklade, težko zbrati tako veliko količino denarja za nakup delnic Facebooka ne da bi ob tem prodajali deleže drugih podjetij ali zlata.

Jutri (mogoče že danes) lahko pričakujemo rast cen delnic in tudi zlata.

Delnica podjetja Tesco (TESO) se od začetka leta giba med 12,50 in 16 dolarji na delnico. Trenutno se nahaja pri 13,60 $, malce nižje je močna podpora. Delnica je zanimiva predvsem zato, ker insiderji kupujejo deleže podjetja. Prav tako je podjetje zelo malo zadolženo in ima visoko potencialno rast v naslednjih mesecih, predvsem če bo cena surovin (nafte) v prihodnje naraščala.

Nakup delnic TESO je lahko dobra kratkoročna naložba, vendar z uporabo stop-loss naročila pri ceni 12$. Stop naročilo uporabimo zato, da v primeru padca cene delnice izgubimo samo razliko med nakupno ceno in ceno, kjer smo postavili stop naročilo. S tem si omejimo tveganje (maksimalno izgubo), medtem ko imamo v primeru rasti cene delnice še vedno dobiček.

Druga možnost izkoristka premika delnice navzgor pa je nakup CALL opcije, saj si z njo prav tako lahko omejimo izgubo (na toliko, kot smo plačali za opcijo) in imamo teoretično neomejen dobiček.

Danes se ob 14:30 pričakujejo podatki o številu zahtevkov za brezposelnost v ZDA (pričakovanja: 368 tisoč), ob 16:00 pa proizvodni indeks FEDa iz Filadelfije (pričakovanja: 10,3). Indeks ekonomskih presenečenj, ki meri za koliko so dejanski podatki presegli ali bili nižji od pričakovanj, se je stabiliziral, vendar je še vedno (močno) v negativnem območju. Če bodo makroekonomski podatki še naprej negativno presenečali, bodo cene delnic padle še močno nižje, v primeru pozitivnih presenečenj (in posledično rasti indeksa CESI) bodo cene delnic na trgu poskočile.

PREVERITE, KATERO SLOVENSKO DELNICO SE SPLAČA KUPITI …

Ljubljanska borza se je izkazala za pravi naložbeni hit! Letos namreč velja za eno izmed najdonosnejših borz med vsemi evropskimi trgi. Marsikoga so zato ob nedavnih visokih donosih zasrbeli prsti, med interesenti pa je zaslediti vse več tujih investitorjev.

Na portalu Finančni Trgi smo se odločili, da prečešemo slovenski borzni trg in za vse naše bralce poiščemo podcenjene in atraktivne slovenske delnice. Zdaj imate tako edinstveno priložnost, da prejmete BREZPLAČNO analizo slovenskih delnic! Kako?

Kliknite TUKAJ, izpolnite e-obrazec za prijavo in na vaš elektronski naslov boste prejeli izčrpno analizo slovenskih delnic, ki vam bo zagotovo pomagala pri odločitvi, katero slovensko delnico izbrati ...

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz