DELNICE: Je velikost pomembna?

stock-market

Velikost podjetja na donosnost delnice ima vpliv. Kakšen je pa ta vpliv, si bomo pogledali v nadaljevanju.

Velika podjetja so ponavadi stabilna, ustaljena, ki so pripravljena na večje izzive (recesije). Zaradi tega bi morali biti tudi donosi delnic teh podjetij na borzah manj volatilni.

banner

Od leta 1927 (v ZDA) so bili povprečni donosi na največja podjetja 11,75% (oz. 9,69% v primeru geometričnega povprečja). Volatilnost donosov delnic velikih podjetij, merjena z standarnim odklonom mesečnih donosov (anualizirana), je v tem obdobju bila 19,35%. To nam pove, da je (ob predpostavki, da so donosi porazdeljeni normalno) 95% verjetnost, da bo donos v določenem letu med -26,95% in 50,45% (če od povprečja odštejemo dva standardna odklona dobimo -26,95%, če pa povprečju dodamo dva standardna odklona, dobimo 50,45%).

Delnice majhnih podjetij so pa v tem istem obdobju imele višje povprečne donose (13,77% letno oz. geometrično povprečje: 10,82% letno), medtem ko so imele tudi višjo volatilnost (23,09%). To pomeni, da lahko s 95% verjetnostjo (ob predpostavki normalne porazdelitve donosov) rečemo, da bodo donosi v določenem letu med -32,4% in +59,96%.

Vidimo lahko, da so delnice večjih podjetij bolj varne, ampak imajo zato manjše donose.

Vendar, če se spustimo v bolj podrobne podatke in preverimo še druge lastnosti teh dveh “investicijskih stilov” (majhna in velika podjetja) ugotovimo, da delnice velikih podjetij niso več tako privlačne (če nas zanima samo varnost). Največji padci (od najvišje točke do najnižje točke) so v obeh primerih ogromni. Po zlomu letu 1929 so delnice velikih podjetij izgubila v povprečju 84,33%, medtem ko so delnice majhnih podjetij v povprečju po zlomu izgubile 86,1%. Torej ob zlomih bornih tečajev ni varno biti niti v delnicah majhnih podjetij niti v delnicah velikih podjetij.

Za dolgoročno investiranje so delnice majhnih podjetij boljše.

Najmanjši povprečni letni donos v 10-letnih obdobjih delnic velikih podjetij je bil -5,7%, delnic majhnih podjetij pa samo -5,19%. Na 10-letna obdobja je torej bolj varno investirati v manjša podjetja, ne samo zaradi manjših povprečnih izgub, ampak predvsem zaradi višjih donosov (najvišji donosi delnic velikih podjetij v 10-letnem obdobju so bili +19,57, majhnih podjetij pa kar 24,47%). Če ste dolgoročni investitor (10 let ali več) je dobro, da imate vsaj en delež portfelja v delnicah majhnih podjetij.

Če pa želimo preveriti, koliko tveganja vzamemo za določen donos, lahko preverimo, kakšno je Sharpovo razmerje za velika in majhna podjetja. Sharpovo razmerje nam pokaže kakšno je razmerje med presežnim donosom (donos minus netvegana obrestna mera) in med volatilnostjo (standardni odklon). V primeru velikih podjetij je to razmerje 0,24, v primeru majhnih pa le malce višje (0,25). To nam pove, da sta obe skupini delnic približno enako tvegani za določen pričakovan donos in zaradi tega ne boste imeli nekakšne ogromne prednosti pred celotnim trgom.

 

PREVERITE, KATERO SLOVENSKO DELNICO SE SPLAČA KUPITI …

Ljubljanska borza se je izkazala za pravi naložbeni hit! Letos namreč velja za eno izmed najdonosnejših borz med vsemi evropskimi trgi. Marsikoga so zato ob nedavnih visokih donosih zasrbeli prsti, med interesenti pa je zaslediti vse več tujih investitorjev.

Na portalu Finančni Trgi smo se odločili, da prečešemo slovenski borzni trg in za vse naše bralce poiščemo podcenjene in atraktivne slovenske delnice. Zdaj imate tako edinstveno priložnost, da prejmete BREZPLAČNO analizo slovenskih delnic! Kako?

Kliknite TUKAJ, izpolnite e-obrazec za prijavo in na vaš elektronski naslov boste prejeli izčrpno analizo slovenskih delnic, ki vam bo zagotovo pomagala pri odločitvi, katero slovensko delnico izbrati ...

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz