Dow teorija

charles-dow

Dow teorija je temelj tehnične analize, Charles Henry Dow je leta 1884 objavil prvi delniški indeks, kateri je vseboval enajst železniških podjetij. Dow je menil, da ta podjetja dobro signalizirajo gospodarsko moč v Združenih državah Amerike.

Leta 1928 pa je bilo v ta indeks vključenih trideset podjetij, kot jih indeks vsebuje tudi danes. Dow Jones Industrial Average, ki se je skozi zgodovino spreminjal, se kljub temu danes smatra za enega najstarejših in najpomembnejših delniških indeksov.

Charles H. Dow ni nikoli objavil teorije, ki jo je osnoval, ampak je prepustil drugim, da so jo skupaj sestavili na podlagi njegovih zbirk člankov in načel, ki delujejo kot ogrodje tehnični analizi v takšni obliki, kakor jo danes poznamo.

Ah, kakšna kriza! Vsaj tako kaže indeks Dow Jones …

Dow je na podlagi svojih dolgoletnih opazovanj gibanja trga, trend razdelil na dolgoročni trend, srednjeročni trend in manjše popravke. Dolgoročni trend gre skozi več faz, v faziakumulacije, pri kateri so tečaji relativno nizki, zato poučeni vlagatelji veliko kupujejo.

Pri drugi fazi se večje število kupcev, večinoma slabo poučenih vlagateljev, pridruži nakupovanju, tečaji začnejo rasti.

Klikni za povečavo

Pojavi se nakupno stopnjevanje, v katerem se znajdejo tudi delnice slabo stoječih podjetij, katera prav tako kontinuirano sledijo naraščajočemu ciklu.

V tretji distribucijski fazi začnejo najprej poučeni vlagatelji, ki so akumulirali, ko je trg dosegel dno, prodajati svoje pozicije in se postopoma umikati s trga.

Srednjeročni trendi ali popravki, ki jih smatramo kot korekcije oziroma motnje dolgoročnega trenda, lahkotrajajo več tednov ali mesecev, vendar se pojavljajo samo začasno, dokler se dolgoročni trend ponovno ne vzpostavi.

Pojavljajo se v nasprotni smeri glavnega trenda, v velikosti od trideset do petdeset odstotkov velikosti dolgoročnega trenda.

Kratkoročni popravki ali dnevna gibanja imajo zaradi kratkega časovnega intervala in majhne amplitude majhno analitično vrednost in malo vpliva na dolgoročen trend.

Znotraj srednjeročnega trenda pa se lahko pojavijo dva do trije in imajo trajanje od enega do več tednov.

VARNOST SLOVENSKIH BANK … JE VPRAŠLJIVA?

Preverite, ali je vaša banka med najvarnejšimi v Sloveniji!

Na portalu Finančni trgi smo tudi letos pripravili lestvico najvarnejših bank v Sloveniji. Bilance bank smo prečesali po dolgem in po čez in samo za vas poiskali najvarnejšo banko … Kaj se je od zadnje analize spremenilo, katera banka je danes dobra in katera slaba?

Kateri banki lahko torej zaupamo svoja težko privarčevana sredstva in ob tem mirno spimo? In katere banke so tiste banke, kjer so tveganja še vedno visoka in se jim je mogoče smiselno izogniti?

Priložnost, ki jo ne smete izpustiti iz rok!


Vsi bralci portala Finančni Trgi imate unikatno priložnost, da omenjeno analizo varnosti slovenskih bank prejmete brezplačno na vaš elektronski naslov. Kako?

Kliknite TUKAJ, izpolnite kontaktni obrazec in preverite, kje na lestvici varnosti stoji vaša banka ...

Trackbacks for this post

  1. Kako delujejo terminske pogodbe ali futuresi? | Finančni trgi
  2. Graf dneva (vrednotenje dobičkov) | Finančni trgi

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz