Dow teorija

charles-dow

Dow teorija je temelj tehnične analize, Charles Henry Dow je leta 1884 objavil prvi delniški indeks, kateri je vseboval enajst železniških podjetij. Dow je menil, da ta podjetja dobro signalizirajo gospodarsko moč v Združenih državah Amerike.

Leta 1928 pa je bilo v ta indeks vključenih trideset podjetij, kot jih indeks vsebuje tudi danes. Dow Jones Industrial Average, ki se je skozi zgodovino spreminjal, se kljub temu danes smatra za enega najstarejših in najpomembnejših delniških indeksov.

Charles H. Dow ni nikoli objavil teorije, ki jo je osnoval, ampak je prepustil drugim, da so jo skupaj sestavili na podlagi njegovih zbirk člankov in načel, ki delujejo kot ogrodje tehnični analizi v takšni obliki, kakor jo danes poznamo.

Ah, kakšna kriza! Vsaj tako kaže indeks Dow Jones …

Dow je na podlagi svojih dolgoletnih opazovanj gibanja trga, trend razdelil na dolgoročni trend, srednjeročni trend in manjše popravke. Dolgoročni trend gre skozi več faz, v faziakumulacije, pri kateri so tečaji relativno nizki, zato poučeni vlagatelji veliko kupujejo.

Pri drugi fazi se večje število kupcev, večinoma slabo poučenih vlagateljev, pridruži nakupovanju, tečaji začnejo rasti.

Klikni za povečavo

Pojavi se nakupno stopnjevanje, v katerem se znajdejo tudi delnice slabo stoječih podjetij, katera prav tako kontinuirano sledijo naraščajočemu ciklu.

V tretji distribucijski fazi začnejo najprej poučeni vlagatelji, ki so akumulirali, ko je trg dosegel dno, prodajati svoje pozicije in se postopoma umikati s trga.

Srednjeročni trendi ali popravki, ki jih smatramo kot korekcije oziroma motnje dolgoročnega trenda, lahkotrajajo več tednov ali mesecev, vendar se pojavljajo samo začasno, dokler se dolgoročni trend ponovno ne vzpostavi.

Pojavljajo se v nasprotni smeri glavnega trenda, v velikosti od trideset do petdeset odstotkov velikosti dolgoročnega trenda.

Kratkoročni popravki ali dnevna gibanja imajo zaradi kratkega časovnega intervala in majhne amplitude majhno analitično vrednost in malo vpliva na dolgoročen trend.

Znotraj srednjeročnega trenda pa se lahko pojavijo dva do trije in imajo trajanje od enega do več tednov.

IN KAM SPADATE VI?

Poznano dejstvo je, da več kot 90 odstotkov trgovalcev začetnikov denar izgublja. Če morda še ne veste – večino začetnikov “trg poje”, ker ne upoštevajo osnovnih pravil upravljanja tveganj, ne uporabljajo prave strategije, poslušajo slabe nasvete, izberejo napačno brokersko hišo ali počnejo ostale osnovne napake.

Preostalih 10% odstotkov, ki pred začetkom trgovanja zberejo vse potrebne informacije, sprejmejo prave odločitve in se trgovanja lotijo z načrtom pa uspe v prvih letih ustvariti dobiček. Vprašanje, ki vam ga zastavljamo je: zakaj bi bili v 90%, če ste lahko v 10% in s trgovanjem služite?

Če želite izvedeti, kako vam bomo pomagali priti med dobičkonosnih 10%, kliknite tukaj

Trackbacks for this post

  1. Kako delujejo terminske pogodbe ali futuresi? | Finančni trgi
  2. Graf dneva (vrednotenje dobičkov) | Finančni trgi

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz