Dow teorija

charles-dow

Dow teorija je temelj tehnične analize, Charles Henry Dow je leta 1884 objavil prvi delniški indeks, kateri je vseboval enajst železniških podjetij. Dow je menil, da ta podjetja dobro signalizirajo gospodarsko moč v Združenih državah Amerike.

Leta 1928 pa je bilo v ta indeks vključenih trideset podjetij, kot jih indeks vsebuje tudi danes. Dow Jones Industrial Average, ki se je skozi zgodovino spreminjal, se kljub temu danes smatra za enega najstarejših in najpomembnejših delniških indeksov.

banner

Charles H. Dow ni nikoli objavil teorije, ki jo je osnoval, ampak je prepustil drugim, da so jo skupaj sestavili na podlagi njegovih zbirk člankov in načel, ki delujejo kot ogrodje tehnični analizi v takšni obliki, kakor jo danes poznamo.

Ah, kakšna kriza! Vsaj tako kaže indeks Dow Jones …

Dow je na podlagi svojih dolgoletnih opazovanj gibanja trga, trend razdelil na dolgoročni trend, srednjeročni trend in manjše popravke. Dolgoročni trend gre skozi več faz, v faziakumulacije, pri kateri so tečaji relativno nizki, zato poučeni vlagatelji veliko kupujejo.

Pri drugi fazi se večje število kupcev, večinoma slabo poučenih vlagateljev, pridruži nakupovanju, tečaji začnejo rasti.

Klikni za povečavo

Pojavi se nakupno stopnjevanje, v katerem se znajdejo tudi delnice slabo stoječih podjetij, katera prav tako kontinuirano sledijo naraščajočemu ciklu.

V tretji distribucijski fazi začnejo najprej poučeni vlagatelji, ki so akumulirali, ko je trg dosegel dno, prodajati svoje pozicije in se postopoma umikati s trga.

Srednjeročni trendi ali popravki, ki jih smatramo kot korekcije oziroma motnje dolgoročnega trenda, lahkotrajajo več tednov ali mesecev, vendar se pojavljajo samo začasno, dokler se dolgoročni trend ponovno ne vzpostavi.

Pojavljajo se v nasprotni smeri glavnega trenda, v velikosti od trideset do petdeset odstotkov velikosti dolgoročnega trenda.

Kratkoročni popravki ali dnevna gibanja imajo zaradi kratkega časovnega intervala in majhne amplitude majhno analitično vrednost in malo vpliva na dolgoročen trend.

Znotraj srednjeročnega trenda pa se lahko pojavijo dva do trije in imajo trajanje od enega do več tednov.

PREVERITE, KATERO SLOVENSKO DELNICO SE SPLAČA KUPITI …

Ljubljanska borza se je izkazala za pravi naložbeni hit! Letos namreč velja za eno izmed najdonosnejših borz med vsemi evropskimi trgi. Marsikoga so zato ob nedavnih visokih donosih zasrbeli prsti, med interesenti pa je zaslediti vse več tujih investitorjev.

Na portalu Finančni Trgi smo se odločili, da prečešemo slovenski borzni trg in za vse naše bralce poiščemo podcenjene in atraktivne slovenske delnice. Zdaj imate tako edinstveno priložnost, da prejmete BREZPLAČNO analizo slovenskih delnic! Kako?

Kliknite TUKAJ, izpolnite e-obrazec za prijavo in na vaš elektronski naslov boste prejeli izčrpno analizo slovenskih delnic, ki vam bo zagotovo pomagala pri odločitvi, katero slovensko delnico izbrati ...

Trackbacks for this post

  1. Kako delujejo terminske pogodbe ali futuresi? | Finančni trgi
  2. Graf dneva (vrednotenje dobičkov) | Finančni trgi

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz