Strategija, ki nasvet ‘kupi in drži’ zlahka premaga na dolgi rok …

market-climbing

V preteklih dneh smo si pogledali, kako lahko z različnimi faktorji dosegamo višje donose (velikost, P/E, P/B, momentum). Kaj pa če te faktorje združimo v celovito strategijo? Rezultati, ki jih dobimo so zelo dobri.

Strategija je preprosta. Izmed vseh ameriških delnic izberemo tiste, ki imajo:

banner

– P/S razmerje (“Price to Sales” – cena deljena z prihodki iz prodaje) nižje od 1,5,

– dobiček višji od preteklega leta,

– 3-mesečni donos mora biti višji od povprečja (recimo od indeksa S&P 500),

– 6-mesečni donos višji od povprečja,

– kupimo pa 50 delnic z najvišjim letnim donosom.

Takšna strategija bi nam morala prinesti visoke donose, saj upošteva dva vrednostna faktorja in tudi momentum faktor. In kakšni so dejansko bili donosi te strategije (med 1963 in 2010)?

V povprečju bi s to strategijo dosegli 19,8% letne donose, kar je močno izboljšanje ‘kupi in drži’ strategije, ki je v istem obdobju prinesla 13,3% letno. Če vzamemo geometrično povprečje je naša strategija dosegla 17% letno, kupi in drži pa le 11,2%.

Ne samo, da so donosi višji, tudi tveganje (merjeno z volatilnostjo oz. standardnim odklonom donosov) se ne poveča močno. Naša strategija je imela standardni odklon 21%, medtem ko kupi in drži 19%. Tudi največji padci (od najvišje vrednosti portfelja do najnižje) je približno enak: -59% (strategija) proti -55% za vse delnice.

Če želimo primerjati različne strategije med seboj, je nujno, da jih standardiziramo in naredimo primerljive. To storimo z uporabo Sharpovega razmerja, ki meri razmerje med presežnim donosom (donos strategije minus netvegana obrestna mera) in volatilnostjo donosov strategije. Za vse delnice (torej strategija kupi in drži) je Sharpovo razmerje 0,33, medtem, ko je pri uporabi strategije s prej omenjenimi faktorji razmerje višje – kar 0,55.

Kar je ključno pri vseh investicijskih strategijah je to, da so konsistentne skozi čas, kajti strategija, ki deluje le neko obdobje, nam ne koristi preveč za višanje donosov. Naša izbrana strategija se je pokazala kot zelo uspešno, saj je bila v povprečju boljša v 80% primerih v primerjavi s ‘kupi in drži strategije’ za obdobjega enega leta.

Če pa podaljšamo časovno obdobje investiranja, je dominantnost izbrane strategije še toliko večja. V vseh možnih 5-letnih obdobjih je strategija bila v kar 98% primerih boljša od ‘kupi in drži’ strategije, v 10-letnih obdobjih pa se sploh ni zgodilo, da bi strategija imela nižje donose kot pa trg (kupi in drži).

Racionalen investitor si bo torej izbral podobno strategijo in jo uporabil pri povišanju donosov (ali zmanjševanju tveganja), saj so se takšne investicijske strategije dokazale skozi čas in upoštevajo ključne fundamentalne faktorje – kot tudi tiste, ki nastanejo zaradi človeške psihologije (momentum). Prav tako se z uporabo strategije izognemo čustvenim odzivom na trgu, saj smo lahko prepričani v določeno donosnost ob vnaprej predvidenem tveganju (za razliko od celotnega trga, kjer je zelo pomembno, kdaj vstopimo in kdaj izstopimo).

PREVERITE, KATERO SLOVENSKO DELNICO SE SPLAČA KUPITI …

Ljubljanska borza se je izkazala za pravi naložbeni hit! Letos namreč velja za eno izmed najdonosnejših borz med vsemi evropskimi trgi. Marsikoga so zato ob nedavnih visokih donosih zasrbeli prsti, med interesenti pa je zaslediti vse več tujih investitorjev.

Na portalu Finančni Trgi smo se odločili, da prečešemo slovenski borzni trg in za vse naše bralce poiščemo podcenjene in atraktivne slovenske delnice. Zdaj imate tako edinstveno priložnost, da prejmete BREZPLAČNO analizo slovenskih delnic! Kako?

Kliknite TUKAJ, izpolnite e-obrazec za prijavo in na vaš elektronski naslov boste prejeli izčrpno analizo slovenskih delnic, ki vam bo zagotovo pomagala pri odločitvi, katero slovensko delnico izbrati ...

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz