Tipični profili trgovcev, kam bi se uvrstili?


Trg terminskih pogodb in valut je prostor za različne osebnosti in profile trgovcev, obenem pa je poln nevarnosti, ki grozijo posamezniku. V osnovi je največja komponenta pri oblikovanju profila posameznega trgovca njegov karakter in s tem povezana naklonjenost k tveganju, želja po zaslužku in finančni vložek.

Skupaj s posameznikovim trgovalnim profilom sovpadata trgovalna strategija in sistem nadzora tveganja. Vsak posameznik mora ugotoviti, kakšen način trgovanja mu ustreza in se podlagi tega odločiti za določeno trgovalno strategijo. Na teh trgih obstajajo v grobem ločimo med 3 skupinami trgovcev:

1. Dnevni trgovci

Dnevni trgovci ciljajo na dobičke med 10 do 100 pipi oziroma tiksi (najmanjša enota premika) ter so pri izbiri svoje vstopne pozicije izjemno pazljivi. Imajo natančno dodelane trgovalne strategije, ki se jih dosledno držijo, strategije ciljajo na večje dobičke in upoštevajo več faktorjev, ki vplivajo na trg.

traders6-stock-market-galleryZaradi izjemno nepredvidljivega dogajanja morajo biti vedno prisotni pred zaslonom. Seveda s 100% koncentracijo.

Drugi pomemben vidik dnevnih trgovcev je čas. Dnevni trgovci svojo pozicijo zaprejo pred zaprtjem trgov (terminske pogodbe). Če pa se cena ne giblje v njihovo smer, zapirajo ze po nekaj minutah.  Zato je pri dnevnem trgovanju pomembno dvoje – da imamo čas in se s trgovanjem profesionalno ukvarjamo ter dobro izoblikovan sistem denarnega upravljanja. Za trgovanje v večini uporabljajo tehnično analizo oziroma analizo premikov cene. Izogibajo se pomembnih ekonomskih objav, ker so preveč nepredvidljive.

2. Pozicijski trgovci

Pozicijski trgovci svoje pozicije držijo odprte več dni in so na ta način podvrženi večjemu tveganju. traders_1Posledično uporabljajo večje kritje (oziroma manjše finančne vzvode), praviloma okoli 1:1 ali 2:1.Tako velika nihanja lahko trg doseže šele po parih dneh ali tednu.
Po drugi strani pa se v določenih situacijah na trgu izpostavljajo z večjim tveganjem. Zasledujejo dobičke med 50 do 1000 pipi/tiksi Ta vrsta trgovcev daje večji poudarek na temeljno analizo kot dnevni trgovalci, a pri vsem skupaj še vedno močno upoštevajo tehnično analizo.

3.Skalperji

Skalperji so trgovalci, ki iščejo majhne priložnosti – lahko izvedejo tudi po več potez v več v eni uri. Ta način trgovanja je izjemno zahteven, saj zaradi velikanskih stroškov trgovanja (razmerje strošek posla / ciljan dobiček je lahko tudi 1:5), ta način trgovanja dobičkonosno izvajajo le redki vrhunski posamezniki. Seveda je lahko kratkoročno uspešnih veliko skalperjev, a po določenem času se tudi zelo dobri skalperji utopijo v previsokih stroških tega načina trgovanja.

Med tem tipom trgovcev najdemo ogromno amaterjev, ki trgujejo zaradi zabave in želje po konstantnem dogajanju. Skalperji ciljajo na dobičke, ki se raztezajo na intervalu med 10 do 40 pipi ali tiksi. Veliko skalperjev išče trge brez izrazitega trenda, kjer se cena bolj ali manj enakomerno premika v nekem razponu.

IN KAM SPADATE VI?

Poznano dejstvo je, da več kot 90 odstotkov trgovalcev začetnikov denar izgublja. Če morda še ne veste – večino začetnikov “trg poje”, ker ne upoštevajo osnovnih pravil upravljanja tveganj, ne uporabljajo prave strategije, poslušajo slabe nasvete, izberejo napačno brokersko hišo ali počnejo ostale osnovne napake.

Preostalih 10% odstotkov, ki pred začetkom trgovanja zberejo vse potrebne informacije, sprejmejo prave odločitve in se trgovanja lotijo z načrtom pa uspe v prvih letih ustvariti dobiček. Vprašanje, ki vam ga zastavljamo je: zakaj bi bili v 90%, če ste lahko v 10% in s trgovanjem služite?

Če želite izvedeti, kako vam bomo pomagali priti med dobičkonosnih 10%, kliknite tukaj

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz