Najdražje stavke v zgodovini

Stavka

V času stavk delavcev se podjetja soočajo z ustavljeno proizvodnjo, jeznimi potrošniki in nepričakovanimi stroški, kar lahko vodi v milijonske izgube. Predstavljamo vam nekaj najdražjih stavk v zgodovini človeštva:

Leta 1946 so proizvajalci sladkorja na Havajih zaradi nekaj mesečne stavke 30.000 plantažnih delavcev utrpeli izgubo v višini takratnih 15 milijonov dolarjev – delavci so po težavnih 79 dneh končno naposled dosegli zvišanje plač in izboljšanje delovnih pogojev.

Ključni dogodek v ameriški delavski zgodovini se je zgodil leta 1969 s stavko zaposlenih v konglomeratu General Eletrics. Trajala je tri mesece in pol, podjetju pa zmanjšala letni dobiček za 22 odstotkov oziroma 79 milijonov dolarjev.

Avgusta 1997 je stavkalo 200 tisoč zaposlenih podjetja UPS zaradi nestrinjanja z zaposlovanjem delavcev za polovični delovni čas. Ker je UPS takrat nadzoroval 80 odstotkov trga dostave paketnih pošiljk, je stavka sprožila jezo med ljudmi in podjetji. Mnogo jih je prekinilo poslovanje z UPS, poslovno škoda povzročena s stavko pa je bila ocenjena na 650 milijonov dolarjev.

10 najdražjih ulic na svetu

Kar debelih 2 milijardi dolarjev je stavka stala tri največje trgovske verige v Južni Kaliforniji. Zaposleni, združeni v sindikat, so štiri mesece protestirali proti naraščanju stroškov zdravstvenega zavarovanja.

Zadnji večji izgubi zaradi stavke sta  zabeležila letalska prevoznika Boeing in Spirit Airlines. Prvi je izgubil več kot 2 milijardi, drugi pa kar 19 milijonov dolarjev v pičlih petih dneh, kolikor je trajal spor s sindikati.

Trenutno se huda vojna s sindikati obeta American Airlines zaradi napovedi o ukinitvi 14.000 delovnih mest, ki naj bi bila edina rešitev podjetja pred bankrotom.

Morda ne najdražja, vendar kot so jo poimenoval ‘stavka, kakršne v samostojni Sloveniji še ni bilo’ pa se je zgodila konec septembra 2010 v Sloveniji, ko je kar dobra polovica javnih uslužbencev (več kot 40.000 javnih uslužbencev) stavkala na delovnih mestih – ocenjena škoda zaradi stavke naj bi se takrat gibala okoli 10 milijonov evrov.

‘Nafta pada, švicar se draži…vse gre zu grund!’

Točno takšen je bil odziv našega bralca Andreja, ki je na takšen slikovit način opisal nedavno dogajanje na borznih tleh.

Na tematiko nafte in švicarskega franka je bilo naše uredništvo zasuto s številnimi vprašanji in dilemami naših bralcev. Zato smo se odločili, da za vse bralce poiščemo konkretne odgovore in vsaj malo olajšamo dileme, ki se v zvezi s tem pojavljajo.

Naše ugotovitve bomo predstavili v torek, 3. februarja ob 18. uri na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani na brezplačnem dogodku, imenovan SKLADKO DOGODEK: ‘Brez dlake na jeziku o švicarskem franku in nafti‘.

Le izpolnite prijavnico in si pravočasno rezervirajte svoje mesto!

Ne zamudite dogodka vseh dogodkov, KLIKNITE TUKAJ

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz