Kam s prejetimi najemninami?


Eden izmed načinov, kako lahko poskrbimo za zapolnitev finančne vrzeli, ki bo nastala, ko ne bomo več delovno aktivni, je tudi oddaja lastne nepremičnine – na primer stanovanja.

Na ta način si zagotovimo redni mesečni dohodek v obliki najemnine, obenem pa nam po koncu oddajanja ostane v lasti stanovanje, ki ga lahko prodamo.

Zavedati se moramo vseh potencialnih pasti, ki smo jim izpostavljeni, če za svojo finančno prihodnost poskrbimo v celoti le na ta način.

Tu naj najprej omenimo precejšnja sredstva, ki so potrebna za nakup nepremičnine in si jih lahko zagotovimo tako, da smo v preteklosti namensko varčevali za nakup stanovanja ali pa, da vzamemo dolgoročni kredit.

Največje napake, ki jih delajo varčevalci

Predpostavimo, da smo to oviro premagali in uspešno opravili nakup stanovanja, ki ga sedaj oddajamo in kot nadomestilo za to prejemamo mesečno najemnino.

Vse lepo in prav dokler ni nobenih težav. Kaj vse pa se lahko zgodi? Plačilna nedisciplina ali trenutna nezmožnost plačevanja obveznosti se lahko pripeti tudi našim najemnikom in kaj hitro se zgodi, da nam več mesecev ne plačajo najemnine.

Narava je čedalje bolj nepredvidljiva in povzroča veliko gmotne škode lastnikom nepremičnin.

Saj se še spomnite poplav in razdejanja, ki so ga naredile? Vseh skrbi in dodatnih (nepotrebnih) stroškov, ki nam jih povzroča nepremičnina, se želimo potem znebiti s prodajo le-te, a tudi to dandanes ni več enostavno.

Zadošča sprehod mimo izložbenega okna katerekoli nepremičninske agencije, na primer v Ljubljani, da ugotovimo, da prodaja ne teče ravno gladko.

Ob vseh težavah, ki se nam lahko pripetijo kljub dejstvu, da smo lastniki svoje nepremičnine in je le-ta konec dneva še vedno vredna kar nekaj denarja, je potrebno razmišljati širše in poskrbeti za zapolnitev finančne vrzeli na več kot le en način. Zakaj si ne bi iz najemnine zagotovili dodaten kapital in s tem še en vir dohodka?

Ob potrebni disciplini in mesečnemu odvajanju le petine mesečne najemnine, ki znaša npr. 300 €, si lahko v obdobju, ki je potrebno za odplačilo kredita, ki smo ga vzeli zaradi nakupa stanovanja, zagotovimo dodaten kapital v višini skoraj 28.000 €.*

Zakaj ne bi ta sredstva potem namenili predčasnemu odplačilu kredita? Si zagotovili dodaten reden mesečni priliv? Porabili denar za adaptacijo stanovanja in povečali vrednost nepremičnine?

Oddaja stanovanja v najem ne doseže tistega, kar bi lahko, če se zadovoljimo le s tem. Ob vseh pasteh, ki prežijo na nas na trgu nepremičnin, se lahko zgodi, da se za najemnino obrišemo pod nos in ostanemo, če nismo zmožni plačevati kreditnih obveznosti, brez stanovanja.

Trikotnik – banka, zavarovalnica in mi, ki je zelo pogost pri nakupu nepremičnih ali celo neizbežen, se lahko hitro sesuje in ostanemo sami.

Stanovanje, ki ga imamo v lasti je pametno izkoristiti v smeri, da si iz naslova najemnine, ki jo prejemamo, zagotovimo dodatne likvidne vire in se v primeru, da gre kaj po zlu, ne zanašamo le na en vir.

Zgledujmo se po tistih, ki so se morali vedno odločati tako, da so kar se da optimalno izkoristili resurse, ki so jim bili na voljo. Stara kmečka modrost namreč pravi: ne nosi vseh jajc v eni košari.

 

VARNOST SLOVENSKIH BANK … JE VPRAŠLJIVA?

Preverite, ali je vaša banka med najvarnejšimi v Sloveniji!

Na portalu Finančni trgi smo tudi letos pripravili lestvico najvarnejših bank v Sloveniji. Bilance bank smo prečesali po dolgem in po čez in samo za vas poiskali najvarnejšo banko … Kaj se je od zadnje analize spremenilo, katera banka je danes dobra in katera slaba?

Kateri banki lahko torej zaupamo svoja težko privarčevana sredstva in ob tem mirno spimo? In katere banke so tiste banke, kjer so tveganja še vedno visoka in se jim je mogoče smiselno izogniti?

Priložnost, ki jo ne smete izpustiti iz rok!


Vsi bralci portala Finančni Trgi imate unikatno priložnost, da omenjeno analizo varnosti slovenskih bank prejmete brezplačno na vaš elektronski naslov. Kako?

Kliknite TUKAJ, izpolnite kontaktni obrazec in preverite, kje na lestvici varnosti stoji vaša banka ...

Trackbacks for this post

  1. Nakup nepremičnine na javni dražbi | Finančni trgi

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz